Za občutek, s kako pomembnimi temami se ukvarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tukaj en takšen primer. Na portalu eUprava je objavljen dokument predlog predpisa Pravilnik o kakovosti kajmaka. Da! Prav ste prebrali. Kakovost kajmaka je pomembna. Sedaj se bo začela poplava doktorskih nalog na temo kajmaka. Zaprmej!
- Ministrstvo za kulturo ne predlaga t. i. davka na internet
- Sprejet tobačni zakon / če bi vsi kadilci prenehali kaditi danes..
- Želite v Sloveniji usmerjevalno turistično tablo? Primer Na Škaluc in zbirokratizirana država
Kaj je v tem dokumentu? Prva dva člena bom preskočil in nadaljeval s pomembnim členom za kajmak v Sloveniji. Predvidevam, da bodo sedaj naredili razpis, kjer bodo iskali izvajalca slogana in logotipa za kajmak in posledično bomo kmalu dobili izbor za Miss kajmaka, ali pa bomo celo priča sporu z balkanskimi državami, kjer je kajmak precej bolj avtohton kot pri nas.
Ampak povsem razumem Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z nečim pa se morajo tudi oni ukvarjati v službenem času, kajne? Saj jih v končni fazi mi plačujemo!
- člen (definicija)
Kajmak je izdelek, dobljen s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega mleka, ovčjega mleka ali mešanega mleka. Glede na stopnjo zrelosti se daje kajmak v promet kot mladi kajmak in kot zreli kajmak.
- člen (mladi kajmak)
Kot mladi kajmak se označi izdelek, ki ustreza naslednjim pogojem:
- je bele ali rumenkaste barve
- ima značilen in prijeten vonj ter blag okus:
- vsebuje najmanj 65% mlečne maščobe v suhi snovi;
- Ne vsebuje manj kot 60% suhe snovi;
- ne vsebuje več kot 2% kuhinjske soli;
- kislinska stopnja ni višja od 25 SH:
- je lisaste strukture z delci smetane kuhanega mleka.
- člen (zreli kajmak)
Kot zreli kajmak se označi izdelek, ki ustreza naslednjim pogojem:
- Je svetlo rumene do rumene barve;
- Ima izražen in tipičen vonj in okus zrelega kajmaka;
- vsebuje najmanj 70% mlečne maščobe v suhi snovi;
- ne vsebuje manj kot 65% suhe snovi;
- ne vsebuje več kot 3,5% kuhinjske soli;
- kislinska stopnja ni višja od 40 SH,
- je zrnaste strukture z delci smetane kuhanega mleka
Tako, da ne bo kdo rekel, da ni vedel kaj in kakšen mora biti kajmak! In seveda, zahvala gre Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki se je resno lotil problema kajmaka v Sloveniji! Bravo!