Referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper se je po do sedaj zbranih podatkih udeležilo 20,51 % volilnih upravičencev (malce manj kot 351.443 volivcev). Kar avtomatično sledi, da so na referendumu zmagali tisti ZA oz. vladna stran. Poraženci, z Vilijem Kovačičem na čelu oz. tisti, ki so bili PROTI, pa se seveda ne dajo in takšne so tudi njihove prve izjave po delnih rezultatih referenduma.

Prva izjava Vilija Kovačiča je bila, da je referendum nelegitimen in neustaven in da bodo nadaljevali svojo gonjo – kakor, da še ni dovolj, da smo sedaj vrgli stran denar, ki je potreben za organizacijo referenduma, pa vendar niso niti dosegli zadostnega števila udeležencev.

Sam sem bil prepričan, da bo krivda padla na Milana Brgleza, ki je razpisal drug datum, kot so si ga ti PROTI želeli. Da bi sovpadal s predsedniškimi volitvami, ker bi potem obstajala večja možnost, da bi več ljudi šlo na volišča.

Druga opcija je bilo vreme. Kdo pa bi šel v dežju na volišča in oddal svoj glas PROTI? Brez veze. Lepše je biti doma na toplem in gledati televizijo, ali pa iti v nakupovalni center.

Tretja opcija so bile Murglje in Kučan. Nekdo pač mora biti krivec za vse, kar se dogaja v Sloveniji in bivši predsednik je lahko vedno znova krivec za vse.

No, odzivi desnice so me vsekakor presenetili. Namreč Jože Jerovšek se je pridušal, da je to dokaz nezaupnici vladi, saj bi v nasprotnem primeru prišlo na volišča vsaj 60% volilnih upravičencev.

Ja, takle mamo v Sloveniji. Sicer sem pričakoval to, ampak vseeno sem presenečen. Desnica pač ne bo priznala, da se je motila. In ja, tole je konec janšistične politike destrukcije, ker mu tudi njemu naklonjeni volivci očitno več ne zaupajo..

Trenutni rezultati so:
Glasovi ZA / 186.436 / 53,46 %
Glasovi PROTI / 162.335 / 46,54 %

9 Responses to Desničarjev ne moreš premagati / referendum o drugem tiru

 1. Boštjan pravi:

  V osnovi se strinjam s tabo, mislm pa da bi moral vseeno priznati eno stvar. Denarja v glavnem nismo vrgli stran zaradi organizatorjev referenduma (Janše) ampak zaradi vlade/državnega sveta. Ta je namreč glasoval in zahteval, da je referendum posebej in ne na isti dan kot predsedniške volitve. Tako smo namesto 0,3 mio€ vrgli stran 3,3 mio€.

  Ta referendum je bil tako še pred izvedbo dokaz, da je trenutna oblast kar se tiče financ enako bolikurčevska kot Janševa. Boli nas K* samo da dosežemo svoje.

  • had pravi:

   ne. napaka. zakaj bi jim dal moznost slepanja na nekaj drugega.. to sem omenil ze zgoraj v zapisu..

   naj dokazejo, da lahko sami.. in smesno je, da bi padel tudi pri predsedniskih volitvah :)

 2. komentar pravi:

  Denar ni šel v nič temveč tudi za plačilo volilnih komisij. Pogosto sestavljenih tudi iz desničarjev.

 3. David pravi:

  Vlada je od začetka nasprotovanja zakonu s strani stroke zbrane okoli J.P. Damijana, znižala ocenjeno investicijsko vrednost za več kot pol milijarde evrov. In zato se je tudi šlo. V končni fazi je zadeva uspela kljub porazu na referendumu.
  Vi ki vsako situacijo presojate skozi tekmo levi:desni, ste pa itak zgodba zase ter veliko večji problem, kot si mislite.

  • had pravi:

   tudi to drzi. in trdim, da ce ne bi desnica posegla vmes, bi bili rezultati drugacni.. namrec, ljudje so apriori proti desnici..

   • David pravi:

    So ali ste apriori proti desnici?
    Ali bi v svetu brez Janše in njegovih na istem referendumu obkrožil proti? In, nenazadnje, ali bi v takšnem svetu priznal s strani stroke potrjeno dejstvo, da so domobranci dete partizanskega terorja?
    Ni to provokacija, me res zanima.

    • had pravi:

     apriori? ce izjavim, da si slovenija zasluzi janeza janso, potem verjetno nisem apriori proti, kajne?

     ce bi se debata okoli tega referenduma vila okoli resnicnih vprasanj in ne zgolj cenenega populizma, bi bilo ljudem marsikaj bolj jasno.. tako pa je bilo vse skupaj dim brez ognja..

     domobranci niso dete partizanskega terorja.. kakorkoli ze obracamo – zgodovine se ne da potvarjati…

 4. David pravi:

  @had (27/09/2017 ob 10:57)
  V prvem odstavku se pritožuješ čez cenen populizem in pomanjkanje strokovne debate, v drugem pa narediš ravno to.
  Stroka pravi, da so domobranci dete partizanskega terorja. Populisti pa trdijo oz. trdite, da to ni res.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.