Referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper se je po do sedaj zbranih podatkih udeležilo 20,51 % volilnih upravičencev (malce manj kot 351.443 volivcev). Kar avtomatično sledi, da so na referendumu zmagali tisti ZA oz. vladna stran. Poraženci, z Vilijem Kovačičem na čelu oz. tisti, ki so bili PROTI, pa se seveda ne dajo in takšne so tudi njihove prve izjave po delnih rezultatih referenduma.

Prva izjava Vilija Kovačiča je bila, da je referendum nelegitimen in neustaven in da bodo nadaljevali svojo gonjo – kakor, da še ni dovolj, da smo sedaj vrgli stran denar, ki je potreben za organizacijo referenduma, pa vendar niso niti dosegli zadostnega števila udeležencev.

Sam sem bil prepričan, da bo krivda padla na Milana Brgleza, ki je razpisal drug datum, kot so si ga ti PROTI želeli. Da bi sovpadal s predsedniškimi volitvami, ker bi potem obstajala večja možnost, da bi več ljudi šlo na volišča.

Druga opcija je bilo vreme. Kdo pa bi šel v dežju na volišča in oddal svoj glas PROTI? Brez veze. Lepše je biti doma na toplem in gledati televizijo, ali pa iti v nakupovalni center.

Tretja opcija so bile Murglje in Kučan. Nekdo pač mora biti krivec za vse, kar se dogaja v Sloveniji in bivši predsednik je lahko vedno znova krivec za vse.

No, odzivi desnice so me vsekakor presenetili. Namreč Jože Jerovšek se je pridušal, da je to dokaz nezaupnici vladi, saj bi v nasprotnem primeru prišlo na volišča vsaj 60% volilnih upravičencev.

Ja, takle mamo v Sloveniji. Sicer sem pričakoval to, ampak vseeno sem presenečen. Desnica pač ne bo priznala, da se je motila. In ja, tole je konec janšistične politike destrukcije, ker mu tudi njemu naklonjeni volivci očitno več ne zaupajo..

Trenutni rezultati so:
Glasovi ZA / 186.436 / 53,46 %
Glasovi PROTI / 162.335 / 46,54 %