Če bi leta 2011 investiral par sto evrov v bitcoine …

Zadnje čase imam občutek, da živim v kripto svetu. Na vsakem koraku sem priča debatam o bitcoinih, icotih, blockchain tehnologiji, bump in dumpu. Naš svet se je skrčil zgolj in samo še na to.

Večina debat, ki sem jim priča se ponavadi prične – če bi leta 2011 investiral par sto evrov v bitcoine … Ali pa, zakaj nimam veliko denarja, da bi investiral v icoje in bi ga imel še veliko več. V bistvu ne gre za to, da bi kdo verjel v kriptovalute, v bistvu gre samo za to, da bi na čim lažji način vsi obogateli. Če grem po vrsti.

  • včasih so ljudje hodili v službe in so zaslužili plače (da ne grem dlje nazaj v čas)
  • potem so prišle delnice in so ljudje verjeli v “easy money” in investirali svoje premoženje in vzeli kredite, da so služili
  • kasneje so se pojavili startupi in startupi so iskali denar od “venture” kapitalistov, ki so vlagali in tako razpršili premoženje v različne startupe
  • potem je prišel kickstarter – denar je v produkt investiralo več ljudi in se je vse skupaj razpršilo
  • prišle so kriptovalute – bitcoini in razni žetoni – ljudje investirajo denar (tudi tistega, ki ga nimajo) in upajo, da bodo zaslužili in postali bogati

Ja, če bi leta 2011 investiral 1000 dolarjev v bitcoine, bi bila sedaj njihova vrednost okoli 7.500.000 evrov. Bil bi bogat. In to je tisto, kar vodi marsikoga, ki ne razume tehnologije, ki ne razume procesov, da se odloči za investicijo v kriptovalute.

Da ne bo pomote. Vsak s svojim denarjem (premoženjem) dela, kar hoče. In v zadnjem času so investcije v kriptovalute nova borza – pa bi bilo vseeno smiselno, da bi se ljudje pred tem o tem izobrazili, predvsem pa bi se pozanimali in pridobili informacije o tem, kako vse skupaj funkcionira in kaj je potrebno storiti, da zaščitijo svoje nakupljene kovance ali žetone.

Če se še enkrat vrnem k naslovu. Ne, nisem bogat, niti verjetno nikoli ne bom. Kljub temu, da sem v večini primerov “early adopter”, pa so mi bile kriptovalute dolgo časa precej velika neznanka – raje sem stopil v startup svet, ki sem ga precej bolj razumel. Ampak očitno sem stavil na napačno karto. In sedaj ne morem objokovati stvari, ampak lahko samo živim z njimi. Čez par let, ko bo prišla nova tehnologija, ki bo svet postavila na glavo – bom verjetno spet nekje ob strani in jo opazoval.

Danes sem za Delo zapisal sledeče:

Ob vsej tej kriptoevforiji je pomemben en preprost nasvet, ki velja za vse investicije že od nekdaj – investirajte samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno!

 

 

  1. Evo, pa sem že pomisli, da bi mi ti pojasnil par stvari glede tega. Sem bil ptepričan, das čist not…
    Bolj ko iščem preprost odgovor, kaki so to kompleksni matematični problemi, ki jih rešujejo z rudarjenjem, manj mi je jasno…
    Sicer me pa vlaganje v to ne zanima, pač nimam keša za stran metat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja