Zadnje čase imam občutek, da živim v kripto svetu. Na vsakem koraku sem priča debatam o bitcoinih, icotih, blockchain tehnologiji, bump in dumpu. Naš svet se je skrčil zgolj in samo še na to.

Večina debat, ki sem jim priča se ponavadi prične – če bi leta 2011 investiral par sto evrov v bitcoine … Ali pa, zakaj nimam veliko denarja, da bi investiral v icoje in bi ga imel še veliko več. V bistvu ne gre za to, da bi kdo verjel v kriptovalute, v bistvu gre samo za to, da bi na čim lažji način vsi obogateli. Če grem po vrsti.

  • včasih so ljudje hodili v službe in so zaslužili plače (da ne grem dlje nazaj v čas)
  • potem so prišle delnice in so ljudje verjeli v “easy money” in investirali svoje premoženje in vzeli kredite, da so služili
  • kasneje so se pojavili startupi in startupi so iskali denar od “venture” kapitalistov, ki so vlagali in tako razpršili premoženje v različne startupe
  • potem je prišel kickstarter – denar je v produkt investiralo več ljudi in se je vse skupaj razpršilo
  • prišle so kriptovalute – bitcoini in razni žetoni – ljudje investirajo denar (tudi tistega, ki ga nimajo) in upajo, da bodo zaslužili in postali bogati

Ja, če bi leta 2011 investiral 1000 dolarjev v bitcoine, bi bila sedaj njihova vrednost okoli 7.500.000 evrov. Bil bi bogat. In to je tisto, kar vodi marsikoga, ki ne razume tehnologije, ki ne razume procesov, da se odloči za investicijo v kriptovalute.

Da ne bo pomote. Vsak s svojim denarjem (premoženjem) dela, kar hoče. In v zadnjem času so investcije v kriptovalute nova borza – pa bi bilo vseeno smiselno, da bi se ljudje pred tem o tem izobrazili, predvsem pa bi se pozanimali in pridobili informacije o tem, kako vse skupaj funkcionira in kaj je potrebno storiti, da zaščitijo svoje nakupljene kovance ali žetone.

Če se še enkrat vrnem k naslovu. Ne, nisem bogat, niti verjetno nikoli ne bom. Kljub temu, da sem v večini primerov “early adopter”, pa so mi bile kriptovalute dolgo časa precej velika neznanka – raje sem stopil v startup svet, ki sem ga precej bolj razumel. Ampak očitno sem stavil na napačno karto. In sedaj ne morem objokovati stvari, ampak lahko samo živim z njimi. Čez par let, ko bo prišla nova tehnologija, ki bo svet postavila na glavo – bom verjetno spet nekje ob strani in jo opazoval.

Danes sem za Delo zapisal sledeče:

Ob vsej tej kriptoevforiji je pomemben en preprost nasvet, ki velja za vse investicije že od nekdaj – investirajte samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno!