Odstop, drzna poteza Mira Cerarja

Včeraj je bil zanimiv dan. Ustavno sodišče ja najprej odločilo, da je bil referendum o 2. tiru neustaven, zvečer pa je še premier Miro Cerar podal svojo odstopno izjavo in se tako zaradi projekta 2. tir poslovil od svoje funkcije. Ni ga odnesla bodeča žica, niso ga odnesle nerealizirane reforme …

Ko bi človek skoraj že pomislil, da je vse skupaj plod njegove domišljije, ugotovi, da je bil včeraj res en tak nenavaden dan. Predvsem pa, da so se stvari prvič v tem mandatu hitro odvile in dobile posledice. Glede na to, da sem zadnje čase bil precej kritičen do dela vlade, predvsem pa do ukrepov, ki jih niso znali sprejeti, me ta poteza sicer ni presenetila, mi je pa všeč – da je vsaj nekdo pokazal, da se zaveda svoje odgovornosti.

Kljub temu, da so me celo življenje prepričevali, da pobeg ni opcija, pa je bila v tem primeru to edina opcija. Verjetno bo na ta račun SMC dobil par glasov več na volitvah, če se bodo sploh uspeli skonsolidirati do volitev. Sicer dvomim, da bodo dosegli uspeh, par ljudi pa bo verjetno uspelo priti nazaj v parlament.

Zanimivo se mi zdi, da se vlada in njeni ministri cel mandat niso pojavljali pred kamerami in jih javnost ni niti poznala – sedaj mi je precej bolj jasno zakaj je bilo tako. Ker, ko so se pojavili pred kamero, čeprav je bilo to 14 dni po “dogodku”, so bile njihove izjave precej smešne in čudne. In verjamem, da je vsak svetovalec predlagal, da se čim manj pojavljajo pred kamerami.

Pa še enkrat nazaj k Miru Cerarju. Etičen in moralen človek je bila njegova oznaka, ko je vstopal v politiko. No, v teh skoraj štirih letih je pokazal, da mogoče ni iz pravega testa za politika – njegove poteze so bile bolj “skrijmo se, da vihar mine in potem se pokažimo javnosti”, kot pa da bi bile to poteze politika, ki ve kaj dela. In tale odstop je bil dokaj primerna gesta, saj je končno pokazal, da ima hrbtenico. To, kar sem pogrešal v štirih letih, se je končno zgodilo – vendar prepozno.

Glede makete 2. tira … Mogoče samo v razmislek. Ta ponudba je bila oddana nekje konec lanskega leta. In štiri meseci so minili od takrat. Informacije o najdražji ponudbi, ki je bila izbrana pridejo v javnost par dni pred razveljavitvijo referenduma. Gre zgolj za naključje? Teh 130.000 evrov je precej močan protiargument 2. tiru. Iz povsem preprostega razloga – ker bodo sedaj samo omenili ta znesek in bodo ljudje povsem drugače gledali na 2. tir.

Ampak s tem posegam že na področje teorij zarot. No, v Sloveniji se stvari ne zgodijo kar same od sebe, ampak mora obstajati nekje nekakšen vzvod in nekdo mora to planirati. Kdo? Upam, da bo tudi to kdaj prišlo v javnost.

  1. Ja, a ne veš, Murgle vse to planirajo ;) globoka država pa to…

  2. Se zelo strinjam z napisanim. Ne bi moral reči, da sem podpiral vlado, ampak dostop pa zelo podpiram, končno je nekdo pokazal da ima vsaj kanec odgovornosti…

Komentarji so zaprti.