Trezor, digitalna kripto denarnica naj bi bila “bulletproof”. Vsaj tako oglašujejo Trezor Hardware Bitcoin Wallet na svoji spletni strani https://trezor.io/. Glede na to, da še vedno vlada kriptoevforija je te digitalne denarnice precej težko dobiti. Pa vendar se dobijo. In njihova uporaba je dokaj preprosta.

Digitalna kripto denarnica Trezor pride “varnostno zapakirana”. Zaščita je na par mestih in posledično bi se takoj opazilo, če bi jo kdo nasilno odpiral. Zakaj? Ker uporabniki na njej hranijo svoje bitcoine, erc-20 tokene, litecoin, dash .. Zraven denarnice dobite kabel, s katerim priklopite denarnico preko USBja na računalnik, par nalepk in že ste pripravljeni, da naredite prvi korak.

Naprava nima lastne baterije, torej jo je potrebno priključiti na računalnik. Obiščete spletno mesto https://wallet.trezor.io/ in sledite navodilom. Najprej nadgradite “firmware” naprave in potem sledite navodilom, ki so zelo jasna in preprosta.

Pomembno je, da si zapišete recovery seed – 24 besed, naključno zgeneriranih, ki vam bodo omogočale, da povrnete svoje kriptokovance, če boste izgubili napravo. Ta del vzame čas, vendar je pomemben.

Kasneje določite PIN kodo, s katero boste dostopali do vaše denarnice – ne gre za tipično vtipkanje pin kode, ampak se številčnica spreminja. Posledično se ne da “logirat PIN kode” na računalniku, saj se vsakič spremeni. Poleg tega se ob vsakem napačnem vnosu PINa podaljša čas, ko imate možnost poskusiti ponovno.

Ko je ves ta postopek opravljen, lahko naredite prenos bitcoinov iz borze na vašo denarnico. Kreira se vam “naslov”, ki ga vpišete v menjalnico, ali pa kjer hranite svoje kriptokovance – bodite pozorni, da boste naredili pravi prenos prave kriptovalute na pravi naslov, in sprožite proces. Ko je transakcija potrjena, boste v svoji denarnici videli kriptokovance.

Cena je 89 evrov + 17 evrov poštnine.