Telefonske govorilnice. Predmet iz preteklosti, ki je še vedno prisoten tudi v Sloveniji. Tisti, ki prihajamo iz prejšnjega tisočletja se jih zelo dobro spominjamo, prav tako pa njihove funkcionalne vrednosti, predvsem pa trenutkov, ko smo se skrili pred vsemi v govorilnico in se pogovarjali z osebo na drugi strani, ki je nismo iz takšnih ali drugačnih razlogov poklicali od doma. Drugačni časi, predvsem pa časi, ko še nismo bili vsi med seboj “nakonektani” na 1000 načinov.

PTT (pošta, telegraf, telefon) govorilnice so bile nekaj, kar so postavili v vsako vas in sprva si lahko uporabljal telefonske govorilnice s pomočjo denarja na začetku in kasneje žetonov, ki si jih kupil na pošti – ja, takrat poslovalnice Pošte še niso bile svaštarnice, ampak si dejansko pri njih lahko kupil znamke, telefoniral, ali pa kupil žetone za telefonske govorilnice.

Kasneje so zamenjali telefone in si lahko telefoniral s pomočjo prednapolnjenih kartic. Seveda je bila izkušnja telefoniranja vedno zanimiva, saj so bile govorilnice nekje na javnih krajih, kjer je bila velika fluktuacija ljudi – ko si imel par urne pogovore v govorilnici, ker si nisi želel, da bi doma kdorkoli poslušal neumnosti, ki si jih govoril si se raje zatekel v govorilnico.

Sam sicer nisem bil “velik” uporabnik govorilnic, ampak iz govorilnice sem opravil klice, ki jih ne bi opravil doma – ker sem bil kot “mulc” sramežljiv in je bilo klicanje deklic nekaj, za kar si potreboval veliko dozo samozavesti, predvsem pa čisti mir. Tudi, če si imel doma svoj “štuk”, še vedno je bil prisoten kanček dvoma, da te ne bo kdo slišal o čem se pogovarjaš.

Ko so se telefonske govorilnice prestavile iz “sten”, kjer so obstajale tiste “vesoljske” v samostoječe prostore, je bilo vse skupaj precej lažje. Ampak je bila tudi gužva, saj so ljudje dejansko čakali v vrsti pred telefonskimi govorilnicami, saj niso vsi imeli telefonov doma.

Telefonske govorilnice so ostanki preteklosti, ki me spominjajo na neke povsem drugačne čase, predvsem pa na neko obdobje, ki ga nikoli več ne bo nazaj. Predvsem pa je s telefonskimi govorilnicami povezanih več smešnih situacij, ki so mi bile takrat vse prej kot smešne. Ampak, kot sem omenil na začetku – vsi iz prejšnjega tisočletja smo imeli izkušnje z njimi.