Zakaj v lekarnah ne pripravijo dnevnih doz zdravil za tiste, ki dobijo večje količine tablet na recept

Prejšnji teden sem po dolgem času obiskal lekarno. Pred menoj v vrsti sta bili dve starejši osebi in ko jima je lekarnarka pripravljala tablete sem se sam zgrozil. Prva oseba je dobila 29 škatlic tablet, oseba za njo pa 23 škatlic. Bil sem šokiran nad količino in predvsem nad tem, kaj vse mora človeško telo sprejeti vase.

V navadi mi je, da takšne stvari objavim na tviterju in tudi tokrat sem storil enako. Uporabniki so mi razložili, da gre v tem primeru za bolnike, ki dobijo tablete za več mesecev in da takšni primeri niso nič nenavadnega. Cene takšnih zdravil pridejo okoli 1000 evrov in osebam omogočajo, da lahko sploh funkcionirajo.

Pa vendar mi vseeno nekaj ni dalo miru. Vsakič, ko sem v lekarni dobil tablete, so mi predpisali tudi čas jemanja teh zdravil. Na osem ur, pred spanjem, na dvanajst ur. Predvsem pa mi je vedno, ko sem dobil tablete precej njih na koncu ostalo in verjetno se še sedaj “valjajo” v omari, kjer jih imam shranjene, kljub temu, da jim je že zdavnaj potekel rok trajanja.

Torej imamo dva problema. Pri tako veliki količini tablet (9 različnih škatlic) se človek zmede kdaj mora katero tableto pojesti in tudi pri količini njih in drug problem je, da ostajajo tablete, ki končajo v smeteh!

Zakaj v lekarnah ne pripravijo dnevnih doz zdravil za tiste, ki dobijo večje količine tablet na recept? Postopek bi sicer vzel nekaj časa, ampak vseeno bi bila to precej boljša rešitev, kot pa da ljudje dobijo na tisoče tablet, ki jih odnesejo domov:

 • tablete bi v lekarnah lahko sortirali v plastične škatlice, kot jih sortirajo v bolnišnicah in domih za starejše – s tem bi rešili problem, ki ga ima verjetno veliko starejših bolnikov – da pozabijo vzeti tablete, da pozabijo kdaj so nazadnje vzeli tablete, predvsem pa, katere tablete kdaj vzeti.
 • tablete bi bile razporejene, torej na koncu meseca ne bi ostajale, kar pomeni, da jih ljudem ne bi bilo potrebno metati stran, ali pa kopičiti doma, kot se dogaja sedaj. Vsak od nas ima verjetno cel kup na pol praznih škatlic tablet doma, ki so mu ostale.
 • lekarna bi imela dejanski nadzor nad tem, kaj se dogaja s tableti, predvsem pa bi s takšnim načinom razdeljevanja precej prihranili – res je, da bi morala imeti lekarna zaposlenega nekoga, ki bi pripravljal te dnevne doze, vendar na dolgi rok sem prepričan, da bi bilo veliko manj težav, predvsem pa bi bilo veliko bolj smotrno porabljen denar za zdravstvo

Ko sem civilno služil vojsko v domu starejših sem ugotovil, da je ta način eden izmed najboljših za razdeljevanje tablet – ker vsak točno ve, kaj mora tisti dan pojesti. Predvsem pa se ne zamenja tablet, kot se lahko hitro zgodi pri starejših osebah, ali pa da pozabijo kakšna je količina tablet, ki jo morajo vzeti.

Volk sit, koza cela. Ali z drugimi besedami – bolniki bi dobili točne doze tablet in s tem jim njihovi vnuki ne bi več mogli krast tablete, ali pa jih preprodajati. Doma ne bi obstajale večje količine tablet, ki ponavadi končajo v smeteh, ali pa jih hrani za naslednjič. Predvsem pa bi olajšali uporabo tablet tistim, ki jim te velike količine tablet pomenijo življenje.

Ne vem, zakaj takšen sistem še ne obstaja, predvsem pa me zanima zakaj še ni nihče naredil študije o tem – ko so tako popularne v zdravstvu in ugotovil, da bi prihranili vsaj 25 odstotkov pri zdravljenju kroničnih bolnikov na takšen način.

Samo en primer, ki stane manj kot 1 dolar

 1. Mogoče ta sistem ne obstaja, ker bi to pomenilo, da bi torej starejši (ali njihovi tatinski vnuki) morali vsak dan it po dnevno dozo zdravil? Tablete se starejšim dajejo v večjih količinah, zato da ne rabijo vsak dan it k dr. ali v lekarno, da dobijo zdravila, ki jim pomagajo, da npr. lažje hodijo, dihajo,…kar pa bi jim precej otežilo življenje. Ta sistem v domovih…kaj misliš, da domovi ne dobijo recepta za vsakega varovanca? Tudi oni dobijo za vsakega 20 škatlic tablet, pa jim potem pač razdelijo v škatlice dnevne doze, da imajo nadzor in olajšajo ljidjem jemanje zdravil. To pa naredimo tudi vnuki oz. vnukinje, ki doma skrbimk za svoje babice ali prababice…jim za cel teden razdelimo v predalčke..ostal ‘nakup’ iz lekarne pa shranimo in ne preprodajamo
  Pa LP

  1. ni misljeno, da bi moral iti dnevno po odmerek. ampak dobis pac mesecni ali pac karkoli ze potrebujes.

   ja, v bolnicah in domovih tako delije tablete in to funkcionira precej dobro

 2. Takoj, ko tableto vzameš iz blistra, nanjo začne vplivati okolje (svetloba, vlaga, kemikalije). Pri daljši izpostavljenosti okolju se lahko tako lastnosti učinkovin spremenijo do take mere, da ne “učinkujejo” več ali pa celo postanejo škodljive. Proizvodni proces tablet je zaradi tega strogo reguliran in povezan z visokimi stroški, zato bi bili tudi za morebitno prepakiranje potrebni podobno strogi postopki, kar bi cene izstrelilo v nebo.

  Zanimiva rešitev tega problema so kombinirana zdravila, v katerih je prisotnih več med seboj združljivih učinkovin, ki ciljajo različne bolezni, ampak ta seznam je dokaj omejen …

  Mimogrede: obarvane škatlice, ki so linkane v prispevku, poleg barvil vsebujejo najbrž še druge kemikalije, vse pa tekom časa “hlapijo v okolico” in lahko kontaminirajo vsebino :).

 3. Tudi sam sem dobil ta pomislek, ko sem razmisljal o ‘predalcniku’ za mojo mamo.

  Nekatere tablete so pakirane v aluminijasti blister, okoli njih je vsaj 50% zraka. V kartonski slatlici same tablete zasedajo mogoce 25% prostornine, kar se mi zdi absurd. S kaksnim namenom skladiscimo zrak?

 4. Had, mešaš jabolka in hruške. Ti, ko dobiš antibiotik, ga moraš zaužiti do konca. Ponavadi dobiš 20 tablet, 3 na dan jih vzameš (na 8 ur), kar pomeni da ti jih 7. dan zmanjka. To bi načeloma moralo biti dovolj, ljudje pa jih nehajo jemat takoj, ko se počutijo bolje, že 2. ali 3. dan. Zato ostajajo zdravila doma v predalih in zato padajo odpornosti proti boleznim.

  Jaz kot kronični bolnik dobim 5 različnih zdravil z letnim receptom, s katerim lahko 4x dvignem zdravila (na 3 meseca), saj dobim količino zdravil temu primerno. Resda, če je zapakiranih 20 tablet v škatli, dni je pa 30, potem pač dobim dve škatlici, a generalno gledano nič ne ostane. Za preprodajo pa ne bi imel dovolj. Od kod ti tiste številke? Jaz dobim vedno račun zraven in ZZZS stanem vsak mesec z mojimi zdravili (pazi 5 jih imam) cca 32€. Torej lih pokrijem znesek, ki ga plačujem za zdravstveno zavarovanje. :)

Komentarji so zaprti.