Mobilni operater A1 je včeraj trgu ponudil novost, ki spreminja pravila. Uporabnikom so na voljo njihovi novi A1 GO! paketi in opcija A1 Play, ki omogoča neomejen prenos vsebin. Prav ste prebrali. V A1 so našli “luknjo” v zakonu o nevtralnosti interneta in bili deležni jeznih komentarjev na družbenih omrežjih. Po drugi strani pa se je marsikdo nasmehnil in navdušeno ugotovil, da so novi paketi in 12 mesečna brezplačna opcija A1 Play kot nalašč zanj – za tiste, ki podaljšate ali sklenete novo naročnino. Sicer je na voljo mesečni brezplačni preiskus.

Najprej k nevtralnosti interneta, ki buri duhove in so jo v A1 uspešno “zaobšli” – po vseh pravilih namreč in v skladu z zakonom. Na tviterju so glede očitanega kršenja nevtralnosti interneta zapisali:

Ves internetni promet obravnavamo enako. Ponudniki aplikacij z enakovrstnimi vsebinami lahko pod enakimi pogoji postanejo partnerji. Ponudba je skladna z veljavnimi predpisi in evropsko regulatorno prakso ter je bila sprejeta ob upoštevanju najboljših praks držav članic. Pri oblikovanju ponudbe je bila upoštevana slovenska sodna praksa v zvezi z uporabo 203. člena ZEKom-1. Ponudbo opcij A1 Play smo predstavili tudi AKOS-u, ki bo nedvomno ves čas skrbel, da pri njenem izvajanju ne bo kršeno načelo internetne nevtralnosti. 

Torej strahu pred ogroženo nevtralnostjo interneta ni. In sedaj k novim A1 GO! paketom, ki so do uporabnikov precej bolj prijazni, predvsem pa prinašajo več prenosa podatkov, kar je v končni fazi najbolj smiselno.

Spodnji paketi in njihove cene so sestavljeni ob upoštevanju eRačuna in A1 Connecta (sicer so cene višje za tri evre):

  • A1 G0! L / 22,99 evra / neskončno min + SMS/MMS v SLO in v EU/EEA gostovanju / 120 GB, od tega do 10 GBprenosa podatkov v EU/EEA
  • A1 G0! M / 17,99 evra / neskončno min + SMS/MMS v SLO in v EU/EEA gostovanju / 60 GB, od tega do 8 GBprenosa podatkov v EU/EEA
  • A1 G0! S / 15,99 evra / neskončno min + SMS/MMS v SLO in v EU/EEA gostovanju / 30 GB, od tega do 7,5 GBprenosa podatkov v EU/EEA
  • A1 G0! XS / 8,99 evra / 1000 + 1000min + SMS/MMS v SLO in v EU/EEA gostovanju / 1 GB, od tega do 1 GBprenosa podatkov v EU/EEA

In še novost, ki so jo ponudili uporabnikom. A1 Play omogoča neomejen prenos podatkov, ki nastane z uporabo aplikacij in spletnih mest, katerih ponudniki sodelujejo v opcijah A1 Play. Izbirate lahko med različnimi opcijami:

  • A1 Play Chat / 1,99 €/m / (Viber, Whatsapp, FB Messenger)
  • A1 Play Social / 4,99 €/m / (Facebook, Instagram, Snapchat)
  • A1 Play Music / 4,99 €/m /  (Apple Music, Tidal, Deezer)
  • A1 Play Video / 7,99 €/m / (Netflix, HBO GO,  A1 NOW, Mobia TV)
  • A1 Play Mix  / 9,99 €/m / (vsi zgoraj omenjeni)

Vendar pozor – vsaka izmed opcij A1 Play vsebuje tudi omejene količine za prenos podatkov v EU/EEA in naročnik oz. uporabnik mora za delovanje opcij A1 Play ves čas imeti na voljo vsaj še 1 MB zakupljenega prenosa podatkov v izbranem paketu.

Več informacij: https://www.a1.si/play

In še odziv AKOSa:

Agencija je na slovenskem trgu elektronskih komunikacij zaznala ponudbe operaterjev javnih mobilnih storitev, ki vključuje storitve z ničelno tarifo (zero rating). S tem so tudi slovenski operaterji začeli slediti že precej razširjeni praksi v večini evropskih držav, kjer so takšne ponudbe na trgu že dalj časa prisotne.

Ker niti slovenska niti evropska zakonodaja ponudb z ničelno tarifo ne prepovedujeta, agencija nima pravne podlage za prepoved uveljavitve tovrstnih ponudb. Ne glede na navedeno pa bo agencija na podlagi Evropske Uredbe (EU) 2015/2120 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25.11.2015 glede zagotavljanja storitev dostopa do interneta in Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) ukrepala zoper ponudbe, ki bi zaradi svojega obsega, privedle do tega, da bi bila izbira, ki je na voljo končnim uporabnikom, v praksi bistveno zmanjšana. Od konkretnih okoliščin, od značilnosti posamične ponudbe, ki se zagotavlja na trgu, od obsega njenega izvajanja ter vpliva na trg in končne uporabnike je med drugim odvisno, ali ponudba (še) ustreza sicer zelo splošnim zakonodajnim zahtevam.

Agencija bo še naprej spremljala dogajanje na trgu, še posebej pozorno bo spremljala ponudbe z ničelno tarifo ter njihove morebitne negativne učinke na pravice končnih uporabnikov. Pri tem bo dosledno upoštevala Smernice BEREC o implementaciji pravil o nevtralnosti interneta za regulatorje.