Covid 19 in ukrepi v Italiji v postkoronskem času2 Covid 19 in ukrepi v Italiji v postkoronskem času2

Zakaj vlada ne omogoča državljanom, da bi po vrnitvi iz Hrvaške samoplačniško opravili test / nimamo dovolj testov?

Če se iz Hrvaške ne boste vrnili danes do polnoči, potem vas čaka obvezna 14-dnevna karantena. Se mi pa ob tem zastavlja preprosto vprašanje – zakaj Slovenija, edina od držav v soseščini, svojim državljanom ne omogoča, da bi po vrnitvi iz Hrvaške samoplačniško opravili test in se tako izognili 14-dnevni karanteni? Ali je mogoče težava v tem, da v Sloveniji nimamo dovolj testov?

14-dnevna karantena prinaša cel kup nevšečnosti. Si lahko predstavljate, da je cela družina 14-dni v karanteni doma – precej podobna situacija, kot je bila v 1. valu, s to razliko, da ne smejo ljudje niti v trgovino, niti po ostalih opravkih. Torej morajo za “preživetje” družine poskrbeti drugi?

Ali pa če gre za samsko osebo. Kako se mora potem organizirati, da ne krši karantene in da vseeno preživi teh 14 dni? Vsekakor bi bilo samoplačniško testiranje precej boljša rešitev, ampak zakaj se naša vlada ni odločila za tak ukrep mi ni jasno.

Primer Italije: pri njih ob vračanju iz Hrvaške zahtevajo covid test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ali pa testiranje v Italiji v 48 urah. Do takrat pa mora biti oseba v osamitvi.

Pri nas pa imamo zgolj karanteno na voljo. Malce me to spominja na čase Jugoslavije, ko si lahko dobil Zastavo 101 v vseh barvah, če je bila ta barva bela!

Za tiste, ki bi želeli prelisičiti naše organe in ste se odločili, da boste poskusili iz Hrvaške preko Madžarske – na žalost obstaja “šengenski sistem”, kjer se vidi kdo je kje vstopil v državo in posledično ne bo šlo. Edino, če vam niso na meji med Hrvaško in Madžarsko pregledali osebnih dokumentov.

Covid 19 in ukrepi v Italiji v postkoronskem času2