Dars, zakaj ne zaprete avtocestnega odseka čez Trojane za vse večne čase?

Kdor se vozi preko Trojan, mu je verjetno povsem jasno vprašanje, ki ga zastavljam Darsu. Zakaj je avtocestni odsek mimo Trojan sploh odprt, če pa je vsak vikend zaprt, zadnje čase pa je zaprt tudi ponoči. Tega, da se celoten promet seli na staro regionalno cesto verjetno ni potrebno omenjati, kajne?

Naslov je ironičen. Vendar je v tej ironiji tudi precej resnice. Namreč, to kar se dogaja z avtocestnim odsekom od Vranskega do Blagovice je verjetno “misterij”. Toliko časa kot že potekajo dela na tem odseku, bi lahko zelo preprosto pričakoval, da gradijo nov tunel – ali pa nov vozni pas, ker je toliko prometa vsak dan iz smeri Štajerske. Pa vendar nisem nikjer našel obvestila o tem, da bi kaj takšnega bilo v planu.

Ker me je zanimalo, kaj se dogaja s tem delo, sem preveril na spletni strani Darsa:

Na odseku avtoceste A1 med Blagovico in Vranskim proti Mariboru bodo do 29. oktobra potekala dela. V tem času bodo vsak dan zapore med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj, izjeme bodo konci tedna, ko bo zapora trajala od petka od 21. ure zvečer do nedelje do 15. ure.

Nekaj delajo. Sicer ne vem točno kaj, ampak za to je večji del časa zaprt ta del avtocestnega odseka. Po drugi strani pa je “asfalt” v predorih na tem odseku tako že uničen, da bi se mogoče lahko lotili popravila tudi tega – če že delajo ves čas na tem odseku.

Razumem, da je treba ceste sanirati in jih urediti. Vendar konstantne zapore tega odseka mi gredo počasi že na živce – ker verjetno tudi postavljanje zapore vsak večer in odstranjevanje le te ni mačji kašel. Tudi kvaliteta bivanja ljudi ob regionalni cesti, kamor se ponoči seli promet in po njej vozijo tovornjaki in vsi ostali nočni vozniki, ni ravno nekaj s čimer bi se lahko kdorkoli hvalil.

Mogoče pa bi moral Dars razmisliti o mojem predlogu in upoštevati nasvet. Verjetno gredo ogromne vsote denarja za popravljanje / obnavljanje / kaj jaz vem kaj počnejo na tem odseku in bi tako lahko privarčevali precej denarja. Vozniki smo se itak navajeni voziti po vzporedni regionalni cesti. Volk sit, koza cela – ampak verjetno gre za milijonske vsote denarja, ki se porabljajo pri “tem skrivnostnem projektu”. Kot 2,4 milijona evrov za podiranje ene cestninske postaje, ali 80.000 evrov za ureditev “izletne” cone pred izvozom / uvozom na avtocesto. Jebiga, Dars je pač Dars.