Nizozemec Duncan Laurence je s pesmijo Arcade postal zmagovalec Evrovizije 2019 in tako Nizozemski prinesel četrto evrovizijsko zmago. Zala Kralj in Gašper Šantl sta s pesmijo Sebi precej bolj navdušila občinstvo, kot pa strokovno komisijo in se uvrstila na 13. mesto.

Vsako leto imam zelo dober namen, da ne bom spremljal Evrovizije, pa vendar mi nekako ne uspe tega realizirati. Tudi letošnje tri večere, ko je potekalo tekmovanje za pesem Evrovizije bi lahko gladko preskočil, pa vendar sem jih spremljal vsaj na pol. Če nič drugega, takšne prireditve ni celo leto. No, letos je bila voditeljica Bar Refaeli, zato mi je lahko opravičeno.

Včerajšnji finalni večer je postregel še z enim zanimivim nastopom – Madonne, ki je za svoj nastop dobila po poročanju medijev 1,8 milijona evrov in svojo nalogo opravila zelo slabo. Sicer sam nimam posluha, ampak pri njeni izvedbi pesmi Like a prayer je bilo toliko fušanja, da je bilo to nekaj podobnega mojemu brundanju pod tušem.

Nazaj k tekmovanju in glasovanju. Po strokovnem glasovanju je bila na prvem mestu Švedska, tik za petami pa ji je bila Severna Makedonia in Nizozemska. Ko so prišteli še glasove gledalcev (ki ne smejo glasovati za svojo državo) pa se je vse skupaj malce pomešalo in je skupno največ točk dobila Nizozemska – 492, drugo mesto je zasedla Italija in Mahmood s pesmijo Soldi – 465 točk, tretje mesto pa je zasedel Rus Sergej Lazarev s pesmijo Scream – 369 točk, Zala in Gašper sta s pesmijo Sebi zasedla 13. mesto – 105 točk.