20-letni Anže Kuplenik je zmagovalec šova Masterchef Slovenije 2019. V finalu se je pomeril s Sanjo Sirk in jo po ocenah žirije v sestavi Bine Volčič, Karim Merdjadi in Luka Jezeršek premagal za dve točki – 71:69.

Finalna oddaja je bila za naporna. Sanja Sirk in Anže Kuplenik sta morala pripraviti tri jedi – predjed, glavno jed in sladico. Po sladici je vodil Anže s tremi točkami. Pri glavni jedi je Sanja dobila dve desetki in je vodila z eno točko pred Anžetom. Sledila je še sladica, ki je tudi odločila o zmagovalcu. Anžetova sladica je bila po ocenah žirije boljša in je zmagal s končnim rezultatom 71:69 in tako postal najmlajši Masterchef Slovenije.

Oddaje nisem spremljal redno, vendar takrat ko sem jo, sem opazil, da je bil Anže precej boljši od drugih. Iz dveh razlogov – za Masterchef kuhinjo ni dovolj zgolj to, da znaš kuhati, ampak je treba narediti nekaj več. In ravno to, kar je pripravil Anže v kuhinji je bil znak, da bo ravno on zmagovalec. V bistvu sem se že kmalu na začetku odločil, da bi stavil nanj.

Na žalost ostalih tekmovalci niso bili na tako visokem nivoju, kar se je tudi videlo pri njihovih krožnikih. V bistvu je tekmovanje Masterchef tudi odraz krožnikov, ki smo jih navajeni pri nas. Vse skupaj je preveč “domače” – v primeru, ko pa gre za visoko kulinariko, kar naj bi bila v Masterchefu, pa je to potem nekaj povsem drugega. Več drznosti, predvsem pa manj tradicionalizma bi pričakoval od tekmovalcev, ki se prijavijo v šov Masterchef.

In še eno vzporednico lahko potegnem. Pred par dnevi sem gledal Masterchef Junior in me je dobesedno vrglo na rit, ko sem videl kakšne kreacije pripravljajo devet let stari mulčki. In ne, ni šlo zgolj za en krožnik, ampak za vse krožnike v oddaji. Če si drznem narediti primerjavo s tekmovalci v domačem Masterchefu – svetlobna leta razlike.

Čestitam Anžetu in upam, da bo teh 50.000 evrov porabil za to, da si bo uresničil svoje želje. Če bo pa želel delati v katerikoli kuhinji pri nas pa verjetno ne bo imel problemov, kajti v šovu je pokazal, da je “iz pravega testa”.

Zmagovalec Masterchef Slovenije 2019 je Anze Kuplenik druga je bila Sanja Sirk
Zmagovalec Masterchef Slovenije 2019 je Anze Kuplenik druga je bila Sanja Sirk