Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga vladi, da sprejeme interventni zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo. V bistvu ne gre za “odvzem”, ampak gre za to, da bodo živali postrelili …

Razumem. Kmetom divje živali povzročajo škodo – medvedi, volkovi in verjetno se bo kasneje našlo še kaj drugega, kar bo zmotilo kmete, ki so odvisni od “proizvodnje” mesa. Ja, divje živali so medvedje in volkovi. In so zaščiteni. In v bistvu bi se morali počasi začeti zavedati, da smo ljudje vstopili v njihov svet in da smo spremenili naravo in da smo jim uničili njihovo naravno prebivališče in s planiranim “odvzemom” drugih živali povzročili škodo, ki se je ne da rešiti na ta način, da sprejme vlada interventni zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave.

V Sloveniji ni potrjenih napadov volka na človeka. Si pa pogosto vzame hrano tam, kjer jo lahko dobi. In tako kmetje ostanejo brez ovac, ali drugih živali. In ljudi je strah, ko gredo na sprehod. Ampak, ali je kdo od njih pomislil, da vstopa na njihovo ozemlje? Da se vse več kmetij širi in posegajo v svet, ki je svet divjih živali? Nepomembno, kajne? Bolj pomembno je, da se bodo lahko Janezi sprehajali po gozdu in da jih ne bo strah. Ali bo naslednji korak “odvzem” tudi vseh drugih živali, ko bo nekoga postalo strah, ker bo srečal “divjo žival” na njenem teritoriju?

Mogoče pa bi kmetje začeli razmišljati o zaščiti svoje drobnice – električna ograja, tornjak, ali pa kraški ovčar zadrži tudi volka in treba je upoštevati, da tudi država sofinancira nakup takšnih varovalnih pripomočkov.

Ali bo “odvzem” volkov in medvedov iz narave rešil problem? Da. Če se znebijo na tak način celotne populacije. Sicer pa je odgovor ne – in to je odgovor, ki ga je dal nekdo, ki se ukvarja s to tematiko (vir). Seveda je to precej lažja rešitev, kot pa se strokovno ukvarjati s tem in tudi vnaprej pripraviti načrt sobivanja med ljudmi in divjimi živalmi.

Mogoče bi se dotične osebe iz ministrstva začele ukvarjati z mučenjem živali, klavnicami in vsem ostalim, kar še sodi v taisto kategorijo. Ampak ob tistem si raje zatiskajo oči in se delajo, da sploh ni problema. Si predstavljate, da tudi ob tej vročini prevažajo krave na tovornjakih? Je to človeško? V bistvu je odgovor nepomemben, kajne?

Medvede in volkove bodo 22odvzeli22 iz narave v bistvu jih bodo postrelili
Medvede in volkove bodo 22odvzeli22 iz narave v bistvu jih bodo postrelili