Pametne droge ali nutropiki Ali lahko z nutropiki izboljsate vase kognitivne zmoznosti Grega Gostincar Pametne droge ali nutropiki Ali lahko z nutropiki izboljsate vase kognitivne zmoznosti Grega Gostincar

Pametne droge ali nutropiki? Ali lahko z nutropiki izboljšate vaše kognitivne zmožnosti? / Grega Gostinčar

Pametne droge ali nutropiki? Ali z njimi res lahko izboljšate vaše kognitivne zmožnosti? Kaj pravi znanost? In v čem se nutropiki razlikujejo od pametnih drog?

V zadnjem desetletju se vse več govori in piše o t.i. pametnih drogah (ang. smart drugs), ki so izredno razširjene med podjetniki, managerji in tudi študenti na (elitnih) univerzah. Najbolj popularne izmed pametnih drog, Adderall, Modafinil in Ritalin vam, vsaka na svoj način, lahko  pomagajo do boljše koncentracije, dodatne energije in zagona za delo. Čeprav gre za zdravila, za katera v večini razvitih držav potrebujete recept, je njihovo razširjenost možno opaziti tudi pri nas. Preko spleta jih je namreč možno direktno naročiti iz različnih držav.

Pred kratkim pa se je hitro začel razvijati še en trg – trg nutropikov (ang. nootropics). Gre za prehranska dopolnila, ki prav tako lahko izboljšajo vaše kognitivne zmožnosti, vendar praviloma z manj stranskih učinkov. Za razliko od pametnih drog so nutropiki bolj legalna prehranska dopolnila, ki jih je možno dobiti tudi že v lokalnih trgovinah pri nas.

Zaradi neverjetnega povečanja povpraševanja po pametnih drogah in nutropikih, ljudje vse pogosteje enačijo oba izraza. Še več, razni strokovnjaki zmotno enačijo pametne droge z nutropiki. V nedavno objavljenem članku na 24ur je avtor celo zapisal, da poznamo nutropike tudi pod izrazom “pametne droge”. Takšna zmotna enačenja so izredno nevarna za ljudi, zato je potrebno na njih opozoriti.

Ravno zaradi tega sem se odločil, da napišem ta članek z željo, da boste lahko jasno razločili med nutropiki in pametnimi drogami in da boste ob morebitni uporabi ene ali druge substance vedeli, kaj pričakovati ter kakšni so stranski učinki.

Nutropiki:

Nutropiki so prehranska dopolnila in substance, ki lahko izboljšajo vaš spomin, koncentracijo, kreativnost, povečajo energijo in celo vašo motivacijo. Lahko imajo pozitiven vpliv na počutje, vas lahko pomirijo in celo pomagajo pri spanju. Še več, nutropiki soprispevajo k zdravju vaših možganov.

Večina nutropikov je legalnih, gre za popolnoma naravne sestavine (razen v primeru sintetičnih nutropikov, ki jih ne priporočam), ki le redko prinesejo stranske učinke. Večinoma delujejo na naše nevrotransmiterje, encime ali tudi hormone.

Medtem ko so posamezni nutropiki lahko zelo učinkoviti, vse več podjetij razvija prehranska dopolnila, ki vsebujejo več nutropikov naenkrat (tudi do 35). Zaenkrat sicer še ne poznamo točnih dolgoročnih učinkov jemanja vseh takšnih dopolnil, lahko pa na podlagi lastnih izkušenj potrdim, da so takšna dopolnila bistveno učinkovitejša od posameznih sestavin. Seveda pa je potrebno biti pri tako kompleksnih dopolnilih še posebej previden.

Med nutropike spadajo:

 • Adaptogena zelišča (Ginkgo, Ginseng, Ashwagandha, Rhodiola Rosea oz. rožni koren, Bacopa Monnieri oz. brahmi, in druga)
 • Aminokisline (L-theanine, L-tyrosine, tryptophan, in druge)
 • Vitamin (A, B, C, D, E, K), tudi koencim Q10
 • Omega 3
 • Zdravilne gobe (Lion’s Mane, Chaga, Reishi)
 • Stimulanti (kofein)
 • Holin (Alpha GPC, Citicoline, itd.)
 • Druga zelišča, izvlečki, spojine, itd.

Vsak posamezen nutropik ima lastnosti, ki nam lahko prinesejo različne koristi. Od izboljšanja kognitivnih sposobnosti do boljšega spanca. Vplivajo lahko tudi na splošno počutje, izboljšajo zdravje, ali enostavno poskrbijo za boljše delovanje možganov.

S povečanjem popularnosti nutropikov obstaja vse več raziskav o dejanski učinkovitosti nutropikov, priporočenih dnevnih vnosih, stranskih učinkih in varnosti jemanja le teh.

Hkrati vse več podjetij ponuja kompleksna dopolnila, ki vsebujejo več nutropikov naenkrat. Zaradi sočasnega delovanja nutropikov pogosto prihajajo do simultanih učinkov.

En tak primer je mešanica kofeina (100 mg) in L-Theanina (200 mg), ki prinese pozitivne učinke obeh spojin in odstrani negativne posledice jemanja kofeina (kot so glavoboli in nenaden upad energije).

Je pa kljub vsemu potrebno biti pazljiv pri jemanju nutropikov.

Nekaj splošnih navodil:

 • Potrebno se je držati priporočenih dnevnih količin
 • Manj je več – večje doze nutropikov niso nujno bolj učinkovite, še posebej, kadar prihaja do součinkovanja med njimi
 • Obstajajo nutropiki, ki jih ni priporočljivo jemati vsak dan, zato se pogosto sledi pravilu 5-2 (5 dni zapored jih jemlješ, 2 dni jih ne jemlješ)
 • Medtem ko nutropiki praviloma ne povzročajo odvisnosti, je kljub vsemu priporočeno, da se držite priporočil strokovnjakov
 • V kolikor jemljete kakšna zdravila, je pred uporabo nutropikov priporočljiv posvet z zdravnikom. Čeprav večina zdravnikov nutropikov verjetno ne pozna (vsaj glede na moje izkušnje), se lahko angažirajo in vam svetujejo glede jemanja specifičnih nutropikov (še posebej je potrebno biti pazljiv pri adaptogenih rastlinah)

Sam že od leta 2015 raziskujem nutropike. Po tem, ko sem prebral ogromno znanstvenih člankov in študij, se zavedam pozitivnih in negativnih učinkov teh sestavin.

Z večanjem trga in posledično vse več opravljenimi raziskavami, je vse bolj jasno, kateri nutropiki so priporočljivi in v kakšni meri. Obeti so zelo dobri in verjamem, da bo vsesplošna popularnost nutropikov v prihodnje še naraščala.

Kaj pa pametne droge?

Medtem ko so nutropiki dopolnila, ki se praviloma jemljejo dolgoročno in lahko imajo pozitivne posledice na delovanje vaših možganov in telesa, so pametne droge bolj kratkoročne rešitve ob napornih in stresnih situacijah.

Modafinil, Adderall in Ritalin so pametne droge hkrati pa tudi zdravila za zdravljenje ADHD, motenj spanja in druge zdravstvene težave.

Študentje jih pogosto jemljejo med izpitnimi obdobji, podjetniki med zagonom novih projektov, vse več ljudi pa jih jemlje celo na dnevni ravni.

Pametne droge imajo neprimerljivo močnejše učinke na kratek rok, vendar kot rečeno, so lahko izredno nevarne, puščajo neprijetne stranske učinke, in nimajo nobenega pozitivnega dolgoročnega učinka na vaše delovanje možganov. Še več, za uporabo brez nadzora zdravnikov so lahko izredno škodljive.

Torej ne pametne droge, nutropiki so tisti, ki lahko pomagajo pri dolgoročni zbranosti, motivaciji, energiji in vsesplošnemu počutju.

Ravno zaradi tega vam iskreno priporočam, da se izogibate jemanju pametnih drog. Prvo kot prvo jih boste težko dobili na recept, spletni nakupi pa so lahko tvegani. Drugo kot drugo, nikoli ne boste z zagotovostjo vedeli, kako bo vaše telo odreagiralo na jemanje pametnih drog. In tretje, z razlogom se ta zdravila imenujejo (pametne) droge in z razlogom jih ne morete dobiti brez recepta.

Ergo

Na trgu obstaja kar nekaj odličnih nutropikov in prehranskih dopolnil, ki lahko imajo izredno pozitivne učinke na vaše počutje in lahko izboljšajo vaše kognitivne zmožnosti.

Vendar za vsak kvaliteten produkt obstaja vsaj 10 slabih. Seveda k razmerju svoje doprinesejo tudi farmacevtska podjetja, ki vam z največjim veseljem prodajajo “zdravila za izboljšanje spomina in koncentracije”. Večina teh so zgolj klasični nutropiki.

Na srečo obstaja vse več raziskav (in ogromno teh je v teku), ki jasno ločijo med učinkovitimi nutropiki in ostalimi.

V kolikor se boste odločili za jemanje nutropikov, ne pričakujte magičnih efektov. Vendar v kolikor jemljete preverjene nutropike, lahko pričakujete postopno izboljšanje vaših kognitivnih zmožnosti.

Kar se pa tiče pametnih drog – raje se jim izogibajte. Največjo uslugo s tem boste namreč naredili prav samemu sebi.

Avtor: Grega Gostinčar / Your Inception / https://www.yourinception.com/

Gostujoči zapis je kategorija namenjena bralcem bloga had. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stran, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije.

In tukaj vam dajem možnost. Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis.

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na  si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono. Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:

 • vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
 • zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
 • trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
 • politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
 • če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
 • komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
 • obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.