Dejan Židan je predsednik DZ in predsednik stranke SD. “Vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda, ” so besede, ki jih je izrekel na  XVIII. vseslovenskem srečanju v državnem zboru, kjer je govoril o tem, da nas sedaj ogrožata globalizacija in internacionalizacija.

To, da Slovenci berejo knjige v tujih jezikih nas ne ogroža. Tudi to, da mladi ne govorijo samo slovenskega jezika nas ne ogroža. Nas pa ogroža nesposobnost politikov, ki že leta krojijo usodo Slovenije in ki se dičijo s takšnimi stavki, kot je bila ta Židanov. Če on res verjame, da Slovence ogrožata globalizacija in internacionalizacija, potem je nekaj precej narobe. Ne z nami. Z njim.

Glede na to, da se mladi res selijo v tujino – vendar ne za to, ker bi brali knjige v tujih jezikih, ampak ker država ni sposobna narediti ničesar, da bi mladim omogočila lažji nakup stanovanja, da bi država pomagala soustvarjati nova delovna mesta, da bi poskrbela za pogoje življenja, ki so primerni za mlade … V tem je večji problem kot je v branju knjig v tujem jeziku. Vendar si je očitno lažje zatiskati oči pred resničnimi težavami, saj je precej lažje kriviti vse ostalo.

Ja, uporabil bom pristne in klene slovenske besede iz naših krajev – “mat kurba, a si na glavo padu?” Namesto, da bi vse milijone, ki so šli v sanacijo bank in za reševanje nasedlih podjetij investirali v pogoje za življenje mladih, potem ne bi bilo potrebno iskati zunanjega sovražnika, kot so tuje knjige, ali pa tuji jeziki. Potem bi bile stvari precej drugačne, predvsem pa bi manj mladih iskalo priložnosti zunaj meja – ampak mogoče se Dejan Židan ne zaveda, da je Slovenija del EU, ki pa omogoča prost pretok blaga in storitev in tudi omogoča zaposlovanje mladih v tujini.

Tuje knjige niso zunanji sovražnik. Kljub temu, da je super imeti zunanje sovražnike, kot smo bili navajeni v Jugoslaviji in tudi nekatere druge politične opcije strašijo s tem v Sloveniji, pa jih nimamo. Globalizacija je pač del našega vsakdana in v končni fazi smo si želeli to.

Zanima me kako bi Dejan Židan komentiral strokovne knjige, ki niso prevedene v slovenski jezik – ker je država pač mačehovska pri tem in ne sofinancira izdaj knjig, kot recimo sofinancira Revoz (6 milijonov v teh dneh). Da ne bo pomote, super je, da se kaj takšnega zgodi, če dobi država preko davkov in ostalega nazaj ta denar – vendar raje država financira takšne stvari, kot pa da bi dala letno toliko denarja za prevajanje knjig, če je to problem Slovenije in to povzroča beg možganov.

Po drugi strani pa bi se Dejan Židan moral zavedati, da to, v katerem jeziku bereš knjige ni odraz pripadnosti narodu. Pripadnost narodu se gradi na drugačen način. Tudi s pomočjo politike, ki pa v Sloveniji ni povezovalna ampak razdiralna.

Žalostno, da vidni predstavniki slovenske politike izjavljajo takšne stvari. Mogoče samo za medklic – mene je njegova izjava precej spomnila na čas pred 2. svetovno vojno, ko je Adolf Hitler imel podobne izjave. Ne, niso ok takšne izjave, ki so brez globjega premisleka, predvsem pa prikažejo omejenost politikov, ki jih izrečejo.

Ogrozata nas globalizacija in internacionalizacija Dejan Zidan
Ogrozata nas globalizacija in internacionalizacija Dejan Zidan