Leseni kip Melanie Trump ponesel ime Slovenije v svet Melania Trump kot Smrketa avtor Ales Zupevc1 Leseni kip Melanie Trump ponesel ime Slovenije v svet Melania Trump kot Smrketa avtor Ales Zupevc1

Leseni kip Melanie Trump ponesel ime Slovenije v svet / Melania Trump kot Smrketa / avtor Aleš Župevc

Pred par dnevi so mediji odkrili leseni kip Melanie Trump v Sevnici, ki je delo Aleša Župevca – Maxija. V bistvu dokaj nepomemben kip, ki je bolj podoben Smrketi, pa je ponesel ime Slovenije v svet. Tuji mediji se sprašujejo ali gre za parodijo ali za potegavščino.

Vsak bo doživel svojih 5 minut slave, je nekoč izjavil Andy Warholl. In Aleš Župevc, ki je avtor “kipa”, ki naj bi bil podoben Melanii Trump v teh dneh doživlja svojo slavo. No, na kipu je edina stvar, ki me spominja na Melanio Trump barva njene obleke – ampak kdo sem jaz, da bi pametoval o umetnosti.

Kip sodi v okvir razstave Ta Eho ameriškega umetnika Brada Downeyja in z njim je želel prikazati odzivnost medijev na takšne provokacije. In dobil je tudi dokaz, da mediji pišejo o nepomembnih stvareh, saj je novica o tem zakrožila po celotnem svetu in ljudje se skupinsko zgražajo.

Kakšno je vaše mnenje o tej skulpturi Melanie Trump?

  • prikaže jo realno
  • kaj nam je tega treba
  • kaj?
  • jaz nisem tukaj zato, da bi razmišljal
  • gre za umetniško instalacijo s katero je avtor dokazal, da mediji potrebujejo takšne zgodbe

Kopiram del besedila, ki ga je objavil Benjamin Ivančič na Facebooku:

Pri tej zadevi gre za odlično in totalno provokacijo ameriškega umetnika Brade-a Downey-a, ki je slovenskega naivca Aleša Župevca, ki kiparstva in modeliranja v lesu več kot očitno ne obvlada (to je bil le maksimalni plus pri tem projektu), pač izkoristil za svoj projekt. Župevc, Melanija, Sevnica in Slovenija so bili samo “kanon futr” za ta trenutno najodmevnejši medijski projekt na svetu. O resnih problemih, pa v medijski brozgi ni več ne duha ne sluha, o tem se danes ne poroča, če pa že, pa se to počne prikrito, cenzurirano, prirejeno.  Več 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja