Če ste v teh dneh dobili zasebno sporočilo na Facebooku od “Zorana Jankovića“, potem upam, da ne verjamete, da ne gre res za župana Ljubljane, ki vam piše zvečer na Facebooku. Gre pa za fejk profil – Zoran Jancović, ki je eden izmed primerov, ki so v zadnjem času vse pogostejši. Zakaj to počnejo?

Zoran Janković je prepoznaven. Ukradeš njegove fotografije, ustvariš profil na Facebooku in potem začneš v “njegovem imenu” komunicirati in ponujati “kredite”, kot se to dogaja v teh dneh.

Škoda, ki jo storiš osebi je velika (sam iz prve roke zelo dobro vem to). In ker smo ljudje precej nepozorni, marsikdo dejansko verjame, da se Zoran Janković dopisuje z njim.

Zoran Janković nima osebnega profila, ampak ima facebook stran – kar lahko tudi vsak sam preveri. Prav tako verjetno večere preživlja drugače, kot pa da bi se dopisoval z vami, kajne?

Kaj storiti v takšnem primeru, ko se ti situacija zdi malce “čudna”?

  • na internetih je vedno dobrodošla zdrava mera skepticizma – vprašajte se zakaj bi vam pisal Zoran Janković?
  • fotografije, ki jih ima nekdo na profilu so lahko ukradene
  • preverite profil – kliknite nanj in preverite, če gre res za osebo za katero se predstavlja
  • preverite kaj komunicira in s kom vse je “prijatelj”
  • če ugotovite, da ne gre za osebo za katero se predstavlja, potem kliknite report in block – s tem boste naredili največ, sicer se bo na “limanice” ujel še kdo

Kako izgleda vse skupaj? Spodaj je način komunikacije fejk Zorana Jankovića … In verjetno ni edini, ki se sooča s takšnimi težavami in facebook ne pomaga pri reševanju takšnih situacij in ne izbriše profila, čeprav je jasno, da gre za fejk profil. Ja, tudi to so družbena omrežja …

One Response to Ne, Zoran Janković vam ne piše zasebnih sporočil na Facebooku / problem fejk profilov na Facebooku

  1. Tomaž pravi:

    Že moja pokojna babica je rekla da se na naivnosti ljudi da največ zaslužiti. In to je bilo še pred internetom ter FB.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.