Zmagovalki 5. sezone akcije sta postali Dom na Kofcah, v kategoriji Naj planinska koča, in Zasavska koča na Prehodavcih, v kategoriji Naj visokogorska planinska koča 2019. Peta sezona akcije Naj planinska koča, ki jo organizira Siol.net v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, je postregla z dvema novima zmagovalkama. Bralci Siol.net so med 157 kočami, 29 visokogorskimi planinskimi postojankami in 128 planinskimi kočami, izbrali najboljši.

V prvem krogu glasovanja, ki je potekal od 17. junija 2019 do 12. avgusta 2019, so bralci Siol.net izbrali 10 finalistk. Tako so se v 2. krogu glasovanja, ki je potekal med 13. avgustom in 11. septembrom 2019 pomerile naslednje planinske koče: v kategoriji Naj planinska koča, Dom na Kofcah, Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Kumu, Planinski dom na Mrzlici in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, v kategoriji Naj visokogorska planinska koča pa Dom na Komni, Krekova koča na Ratitovcu, Pogačnikov dom na Kriških podih, Triglavski dom na Kredarici in Zasavska koča na Prehodavcih. Bralci Siol.net so izglasovali, da si naziv Naj planinska koča 2019 zasluži Dom na Kofcah (1488 m), naziv Naj visokogorska planinska koča 2019 pa je pripadel Zasavski koči na Prehodavcih (2071 m).

V akciji, ki je namenjena vsem ljubiteljem pohodništva, planinarjenja, rekreacije in vsem, ki skrbijo za zdrav duh v zdravem telesu, je bilo oddanih več kot 36 tisoč glasov. Z akcijo želimo spodbujati odgovorno planinarjenje, tako so med izborom potekala tedenska žrebanja, v katerih smo nagrajencem podelili praktične planinske nagrade, ob izteku izbora pa smo srečnemu izžrebancu podarili turo z gorskim vodnikom na Triglav oz. drug vrh po lastni izbiri.

Sočasno s potekom glasovanja za Naj planinsko kočo smo na Siol.net bralcem ponujali številne zanimive in uporabne vsebine na temo planinarjenja, varnosti v gorah in ideje za izlet v gore in hribe. Letos smo bralcem prvič predstavili tudi vse koče, ki jih lahko označimo za družinam prijazne koče. S tem smo mladim staršem ponudili pester izbor planinskih izletov, na katere se lahko podajo z mlajšimi otroki.

Naj planinska koca 2019 je Dom na Kofcah Naj visokogorska planinska koca 2019 je Zasavska koca na Prehodavcih
Naj planinska koca 2019 je Dom na Kofcah Naj visokogorska planinska koca 2019 je Zasavska koca na Prehodavcih