Kam v hribe Visevnik 2050m z Rudnega polja 50 minut vzpona18 Kam v hribe Visevnik 2050m z Rudnega polja 50 minut vzpona18

Kam v hribe / Viševnik (2050m) z Rudnega polja / 50 minut vzpona

Fotografije Viševnika so me že pred časom pritegnile, ko sem opazoval objave instagram influensarjev, ki se radi fotografirajo na vrhu, tako da je zadaj Triglav. Glede na to, da še nisem bil, sem se odločil, da je čas, da se podam na to turo. Viševnik leži nad Pokljuko, na višini 2050 metrov in po označbah naj bi bila pot dolga preko 2 uri.

Lansko leto sem veliko hodil po hribih – izkoristil sem vzpon in skok v hladno vodo. Letos pa sem malce pozabil na to. In sobota je bila kot nalašč za to. Vremenska napoved za dopoldan je bila še normalna, zato sem se zgodaj zjutraj odpravil proti Pokljuki.

Parkiranje na Pokljuki je lahko zastonj (če parkirate na parkirišču Slovenske vojske), ali pa plačate 5 evrov za parkiranje na velikem parkirišču. Okoli 8:15 sem se podal na pot. Mimo vojašnice, proti smučišču in potem ob ograjenem pašniku, ki se pozimi spremeni v smučišče proti Viševniku.

Prejšnji dan je deževalo, kar je pomenilo manj pohodnikov, predvsem pa razmočen in blaten teren. Na nekaterih delih poti je bila še toča, ampak dan je bil lep in sončen in temperatura okoli 20 stopinj. Pot do Viševnika je označena in ni težka – vendar je vseeno potrebno biti previden, da ne rinete v čevljih z gladkimi podplati in z otrokom na hrbtu proti vrhu (ja, Slovenci tudi to počnejo).

Dobra stvar vzpona na Viševnik je, da ga ves čas vidite nad seboj. In potem je samo vprašanje volje kako hitro boste prišli na vrh. Zadnjih 10 minut je najbolj strmih – ko se konča pas iglavcev in se prične vzpon po odprti poti. Na vrhu pa vas pričaka pogled na Triglav in ja, Viševnik je zelo “instagramabilna” lokacija.

Ko sem prišel na vrh sem za trenutek pomislil, da bi nadaljeval pot naprej .. Proti Triglavu. Vendar so “zlovešči” oblaki nad Triglavom naredili svoje, pa tudi moja kolena še niso pripravljena za takšen podvig.

Za pot nazaj sem si izbral drugo pot – proti Blejski koči in potem nazaj na Rudno polje. Malce bolj položna, vendar tudi malce bolj zakomplicirana v prvem delu, potem pa zgolj sprehod po čudoviti naravi s pogledom na gozdove Pokljuke. Na koncu sem šel na osvežitev v jezero Kreda, vendar je bila voda preveč topla za moj okus.

  • čas vzpona na Viševnik: 50 minut
  • čas spusta: 75 minut
  • višinska razlika: Rudno polje (1340) – Viševnik (2050)
  • kategorija: srednje zahtevna

Komentarji so zaprti.