S pohodnimi palicami v hribe? Očitno tudi jaz odraščam …

Kako veš, da se spreminjaš in odraščaš? Ko greš v športno trgovino in kupiš pripomoček, za katerega si še nedolgo nazaj trdil, da ga ne boš nikoli uporabljal. In v to kategorijo sodijo pohodne palice. Da, imam jih.

Zadnje čase, ko več svojega časa posvečam rekreaciji in športu, odkrivam malce drugačen svet. Svet na katerega sem že skoraj pozabil. Priznam, zelo prija. Predvsem pa v tem obdobju odkrivam, da kljub letom še nisem povsem za v smeti, edino malce bolj previden moram biti in predvsem ne smem pretiravati.

Moje mnenje o pohodnih palicah je bilo vrsto let enako – zakaj hudiča bi jih človek potreboval? V mojem svetu so bile povsem nesmiselne in so bile zgolj v napoto med vzpenjanjem. No, priznam pa tudi, da jih nikoli nisem uporabljal – ravno zaradi prej omenjenega razloga. Vendar, kot sem že omenil, se spreminjam.

Ko sem šel pred dnevi na Ledine sem se ustavil v športni trgovini in jih kupil za 8 evrov. Za vsak slučaj. Glede na to, da se v gore odpravljam sam in da moji koleni nista ravno briljantni, se mi je zdela to precej dobra ideja. Predvsem pa zanimiva. Seveda palic nisem uporabil, ko sem sopihal v hrib. Vendar, ko je na vrhu začelo deževati, sem bil povsem pomirjen in predvsem vesel, da sem šel čez svojo trmo in da sem imel palice v nahrbtniku.

S palicami se je precej lažje spuščati iz gora, kajti del teže se prenese s kolenov na roke. In glede na to, da za roke ne delam nobenih vaj, ali česarkoli podobnega, je bil prisoten tudi “musklfibr” naslednji dan. Vendar sem ugotovil, da so pohodne palice odlična izbira za vsak sestop iz hribov, pa naj bo pot po kamenju, gozdu, ali pa po travniku. Precej bolj stabilen in precej bolj varen občutek sem imel.

Sicer se sam sebi čudim za to, da sem se odločil za pohodne palice, vendar so dejansko zelo uporabne. Predvsem pa je super, ker so zložljive in ne zavzamejo veliko prostora v nahrbtniku. No, za Šmarno goro, ali pa sprehod ob morju (nordijska hoja) jaz pohodnih palic ne bom uporabljal. Mi bosta pa prav prišli, ko bom želel priti varno v dolino, predvsem pa, ko bom želel precej razbremeniti moji koleni.

Ne, naslednji korak ne bo čelada s katero bom hodil v hribe, čeprav sem vedno znova opozorjen, da se moram na kolesu voziti s čelado. Mogoče pa se tudi ta percepcija kmalu spremeni pri meni in ugotovim, da je dejansko čelada res uporabna.

Odraščam, kajne?