Čist navadna sreda je bila, ko sem se odločil, da grem darovati kri. Prvič po letu 2016, ko sem bil jezen na Zavod RS za transfuzijsko medicino, ker mi niso hoteli vzeti krvi in sem se odločil, da ne bom več daroval krvi. No, človek se spreminja in tako sem šel na Šlajmerjevo ..

Opravil formalnosti v sprejemni pisarni. Vzeli so mi kri iz prsta in izmerili pritisk. Vse super in v redu. Ko sem izpolnil obrazec, ki ga je vedno znova potrebno izpolniti – malce so ga spremenili in malce podaljšali. Vstopil v prostore zdravnice, ki je preverila moje odgovore in že sem bil na poti, da darujem kri. Poslali so me na dva čaja v kantino, da bo kri boljše tekla in vstopil sem v “odvzemnico” krvi.

Sedel sem na stol, se udobno namestil in se prepustil. Čez manj kot deset minut sem zaključil z darovanjem krvi in zopet skok v kantino in moje dobro delo je bilo zaključeno. Ni bolelo, ni bilo grozno, sem pa s tem mogoče omogočil nekomu, da bo lahko dobil mojo kri.

Par nasvetov bodočim krvodajalcem

  • Na kaj paziti, preden greste na odvzem krvi?

Na odvzem krvi pridite spočiti. Popijte dovolj tekočine in pojejte nemasten obrok hrane, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo.

  • Postanite krvodajalec v petih korakih

Za odvzem krvi morate izpolnjevati osnovne pogoje za krvodajalca. Krvodajalec ste lahko, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtate najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajejo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece.

  • Kaj morate vedeti pred dajanjem krvi?

Osebe, ki so okužene z virusom HIV in bolehajo za aidsom in hepatitisom, ali osebe s prisotnim tveganjem za prenos Creutzfeldt-Jakobove bolezni ne smejo dajati krvi.

  • Ali krvodajalcem pripada prosti dan in kako ga uveljaviti?

Zakon o delovnih razmerjih, ki je pričel veljati januarja 2003, določa, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja(169. člen zakona)

  • Želim darovati kri – kje, kdaj in kako?

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana, Tel.: (01) 543 81 00
Vsak delovni dan: 7.00-15.00, sreda: 7.00-17.00

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.