Zjutraj sem se jezil nad bankami, ki pobirajo provizijo ob donaciji za Krisa. Pa vendar sem se motil in se posipam s pepelom – ne gre za problem banke, ampak sistema. Namreč, humanitarne akcije morajo biti prijavljene bankam, da jim te ne zaračunavajo provizije – prav tako ni dovolj da napišete CHAR v namen.

Banke imajo za vse svoje procedure. Tudi za humanitarne akcije. Posledično ne more nekdo znotraj banke sam “spreminjati” stvari, ampak je za to potreben cel kup birokracije. In tako je tudi v tem primeru. Ko sem zjutraj pisal o NLB in proviziji se nisem zavedal, da je za to, da banka ne pobira provizije ob donaciji potrebna procedura – humanitarna akcija mora biti prijavljena in posledično dobi tudi poseben sklic – ki omogoča oprostilo plačila provizije.

In v primeru donacij za Krisa tega ni bilo. Verjetno je društvo Palčica vse skupaj prehitelo in niso uspeli, ali pa niso niti vedeli, da je treba takšno akcijo, da se izogne plačevanju provizije prijaviti banki, ki to stori z veseljem. Ampak za to so potrebni določeni papirji in procedura. In znotraj banke se že par dni ukvarjajo s tem, da bi prišli do kontaktov društva Palčica in z njimi uredili te stvari, ki jih potrebujejo ker so bančna ustanova in morajo biti stvari črno na belem.

V NLBju se bodo odpovedali proviziji v tem primeru. Prav tako pa so se tudi sami zaposleni in podjetje vključilo v akcijo in so že donirali.

In še opozorilo – če uporabite CHAR v namenu, to še ne pomeni, da bo plačilo brez provizije. Si lahko predstavljate, da potem vse položnice plačujete na takšen način? Kot sem zgoraj omenil – za oprostitev plačila provizije je potreben poseben sklic, ki bi moral biti tudi na vseh komunikacijah društva Palčica, kar pa je sedaj že nemogoče storiti in posledično bo šla NLB na roke društvu in bo to omogočila tudi brez sklica.

Vesel, da sem dobil te informacije …

8 Responses to NLB se bo odpovedala proviziji / težava je v tem, da humanitarna akcija ni bila prijavljena vsaki banki

 1. M pravi:

  Kako pa je pri ostalih bankah?

  • Anonimno pravi:

   Men na delavski hranilnici niso vzeli nobene provizije denar sem nakazal takoj naslednji dan ko je bilo prvic na tv objavljeno

 2. Anonimno pravi:

  Lepo, da je toliko solidarnih ljudi, zanima me koliko je daroval Lek, 10% popusta bi bilo 200k+

 3. UnderPRESSure pravi:

  Nauk zgodbe – preden pišeš, preveri dejstva pri inkriminirani stranki.
  To je prvo pravilo novinarstva.

 4. predi pravi:

  “In še opozorilo – če uporabite CHAR v namenu, to še ne pomeni, da bo plačilo brez provizije. Si lahko predstavljate, da potem vse položnice plačujete na takšen način?”

  V bistvu sam plačujem vse položnice brez provizije. Brez paketa. Brez kompliciranja. Pri banki z drugačnim poslovnim modelom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.