Če ste med tistimi, ki ste po letu 2016 predčasno odplačali kredit pri banki, preverite, če vam banka dolguje vračilo določenega dela stroškov zaradi spremembe zakona o potrošniških kreditih iz leta 2016. Banke o tem seveda molčijo, ker jim ni v interesu, da vam vračajo denar. To preverite na banki z izpolnitvijo obrazca, čeprav bi vam banke same morale ponuditi informacije o tem takrat, ko odplačate posojilo.

Če predčasno odplačate kredit, ki vam ga je “podarila” banka, imate s tem določene stroške. No, vendar po spremembah zakona iz leta 2016 ima lahko tudi banka stroške, saj ste upravičeno do zmanjšanja skupnih stroškov posojila – v kar so vključene obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe.

Banka vam tega seveda ne bo sama javila, ampak morate to storiti sami na banki, kjer ste imeli posojilo. Seveda bi morala banka posojilodajalcem to sporočiti, ko se ti odločijo za predčasno poplačilo kredita, ampak zakaj bi. Če so lahko tiho in če se morate sami ukvarjati s tem.

Zneski so odvisni od vrste faktorjev in preračun ni povsem preprost. Vendar, če gre za par 100 evrov, se vam splača obiskati banko in povprašati o tem “zamolčanem” dejstvu. Zgolj upam, da banke ne bodo v vmesnem času začele zaračunavati tega poizvedovanja, kar me sploh ne bi presenetilo.

Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit
fotografija je simboličn!