Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit

Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva / kdo bo še lahko dobil kredit?

Banka Slovenije se je odločila, da vzame v roke kredite, ki so na voljo v Sloveniji in uvede omejitve pri kreditiranju prebivalstva. Sklep Banke Slovenije o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja bo prizadel preko 300.000 v Sloveniji, ki ne bodo več mogli dobiti kredita – gre za upokojence in tiste, ki se že tako težko prebijejo skozi mesec. Banka Slovenije, se vam je odpeljalo?

Kaj prinaša sklep Banke Slovenije o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja?

 • ročnost kredita je omejena na sedem let, v primeru stanovanjskega kredita na 20 let
 • potrošniku mora po plačilu vseh obrokov iz kreditnih pogodb vsak mesec ostati najmanj znesek v vrednosti 76 odstotkov minimalne bruto plače
 • če potrošnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, mu mora ostati tudi ta znesek, do 402,18 evra

V Združenju bank so pripravili izračune, ki bodo začeli veljati s 1. novembrom in podatki so precej zaskrbljujoči, saj pričakujejo, da naj bi se kreditiranje zmanjšalo za okoli 600 do 740 milijonov evrov letno, kar posledično pomeni tudi manj DDV za državo.

S to potezo je Banka Slovenije zabila žebelj v marsikateri hrbet že tako obubožanega prebivalstva, saj ta njihova “ideja” prizadane skoraj 60 odstotkov upokojencev, ki prejemajo pokojnino v znesku do 700 evrov in 20 odstotkov zaposlenih z neto plačo 928 evrov, ki preživljajo enega otroka – saj ti ne bodo več mogli dobiti kredita na banki.

Povsem plastičen primer: upokojenec, ki se mu je pokvaril pralni stroj ali pa “bognedaj” peč za centralno kurjavo, ne bo več mogel vzeti kredita, da bi si lahko kupil nov hladilnik ali peč. Pač se jim pri Banki Sloveniji “jebe” za državljane, ki so že tako primorani, da živijo skromno in revno življenje.

Mogoče si je treba samo malce osvežiti spomin. Zadnjo bančno luknjo, ki smo krpali vsi državljani, tudi zgoraj omenjeni, niso povzročili krediti fizičnemu prebivalstvu. Ampak krediti kapitalu. In vsi Slovenci smo reševali to luknjo, ki jo je povzročila požrešnost določenih posameznikov.

Žalostno je, da si sedaj Banka Slovenija upa uvajati takšna pravila, predvsem pa da na široko odpira vrata sposojanju denarja na “črnem trgu” in pri najemanju kreditov v tujini. Tudi domače banke, ki zadnje čase ponujajo zelo ugodne kredite so dobile strel v koleno od Banke Slovenije.

Vsak dan znova se vprašam – ali me lahko jutri v Sloveniji še kakšna neumnost, ki jo bo uvedla “država” še bolj preseneti? In upam, da se bo nekoč zgodilo, da pride dan, ko me nič več ne bo presenetilo. Takrat bom sicer mrtev, ampak upanje ostaja …

Če vam je bila objava všeč, potem se lahko naročite na moj YouTube kanal, “všečkate” Facebook stran, ali pa mi sledite na Twitterju.

Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit
Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit
 1. Plastičen primer je zgrešen. Belo tehniko dobiš skoraj v vsaki trgovini lahko na obroke, isto kurjavo. Slabo spinate to odločitev banke.

  1. in upokojenci imajo seveda kreditne kartice s katerimi kupujejo na obroke? no, ti svetujem, da naslednjic premislil o tem, kaj napises ..

   1. Si bodo pač uredili kreditne kartice, kar pač ni zelo zapleten postopek, verjetno manj kot pa kredit.

    1. in placevali mesecne stroske?

     ja, verjamem, da je najlazje oskubiti tiste, ki imajo najmanj.. to je ta socialna drzava

 2. Dobra odločitev BS. Tako se bomo izognili tistim, ki grejo preko svojih zmožnosti, in končaju v prispevku na Tedniku.

   1. Maš prav. Vedno bo nekaj butlov, ki so prepričani, da je njihova pravica, da imajo svoje cegle, nov avto, karkoli, in bodo šli po odsvetovana posojila. Tednik bo živel še naprej.

    Za vse ostale pa bo to ena ovira več, da bodo razmislili, če bi res trošili denar, ki ga nimajo, ali bi raje naredili kaj na prihodkovni strani najprej.

    1. sicer ne vem v katerem svetu ti zivis, ampak kako lahko upokojenci, ki imajo 680 evrov pokojnine kupijo karkoli?

     kaj naj naredijo na prihodkovni strani? na dan z besedo, z veseljem bom prebral vsako besedo in jih predajal starejsim od 75 let …

 3. Dejstvo je, da večina slovenskih davkoplačevalcev res nujno potrebuje nekoga, da jih zaščiti pred njimi saminami.

Komentarji so zaprti.