Vprašanja za zagovornike domobrancev / za tiste, ki želijo spreminjati zgodovino

Zadnja leta smo priča poskusom spreminjanja zgodovine. 9. maja 1945 se je v Evropi uradno končala druga svetovna vojna in v Ljubljano so vstopile enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske in osvobodile mesto. Takšna je zgodovina in teh dejstev se ne da spremeniti, dasiravno se desnica zadnja leta pospešeno trudi, da bi spremenila ta del zgodovine in prikazala domobrance in okupatorje, da so bili oni tisti, ki so nas rešili – pred čim sicer verjetno tudi njim ni jasno..

Spodnja vprašanja niso moja. Našel sem jih na facebooku, vendar se mi vseeno zdijo zanimiva in bi si vseeno želel, da jih vidi večje število bralcev. Predvsem pa, da se kdo zamisli ob vsem tem potvarjanju zgodovine in opravičevanju domobranstva, ki smo mu priča zadnja leta …

 • koliko okupatorskih vojakov, ki so pobijali po Sloveniji, potujčevali, požigali, razseljevali, prepovedovali slovenski jezik (torej Nemcev, Italijanov, Madžarov, pa tudi četnikov, ustašev, kozakov, vlasovcev), so domobranci pobili v neposrednih akcijah?
 • koliko lastnih žrtev so domobranci pri tem imeli, ko so se bojevali proti tem zgoraj?
 • mi lahko naštejete par uspešnih akcij domobrancev, kjer so popadali npr. nemški vojaki?
 • če je teh akcij preveč, mi naštejte kakih 10 akcij, kjer je padlo več kot 10 nemških vojakov!
 • koliko nemških vojakov so domobranci ujeli med vojno ali ob koncu spopadov?
 • koliko tistih nemških vojakov, ki so pobijali civiliste, požigali po Sloveniji (preko 200 vasi), ropali, posiljevali in odganjali ljudi v taborišča, so domobranci ujeli in kaznovali?
 • so domobranci ujeli kako visoko živino ob koncu vojne – npr. Rosenerja ali Kublerja?
 • kdaj so jih zahodni zavezniki priznali kot enakopravno sobojevniško stran v vojni?
 • kdaj so zahodni zavezniki ali sovjeti poslali k njim zavezniško vojno misijo in kdo ji je načeloval?
 • koliko vojaške pomoči so domobranci dobili od zahodnih zaveznikov s pomočjo letal in koliko njihovih ranjencev so sprejele zavezniške bolnice v Italiji? Kje je bilo domobransko vojaško letališče za stik z zahodnimi zavezniki, kjer so raztovarjali vojaško pomoč, vračali zaveznikom rešene padalce in jim v oskrbo predajali svoje težko ranjene soborce?
 • koliko zavezniških vojnih ujetnikov ali letalcev so domobranci rešili in predali anglo-američanom, da so lahko ponovno šli bombardirat tretji rajh?
 • koliko Slovencev se je v zavezniških taboriščih za vojne ujetnike med letom 1941 -45 javilo, da gredo med domobrance in kdaj so jim zahodni zavezniki to omogočili? So morda pri tem formirali kako enoto kot je bilo npr. to na partizanski strani, ko se je formiralo 5 prekomorskih brigad?

Se bo našel kdo na desni strani, ki bo postregel z odgovori?

 1. Roni, mislim, da je precej nerazumevanja tistega časa, ko se pogovarjamo o domobrancih. Kolikor razumem, je bila njihova glavna ideja uničenje komunizma, ki se je takrat porajal po večih koncih Evrope in je predstavljal hudo grožnjo za obstoječi sistem ter cerkveno so-oblast. Ker so isti cilj imeli tudi Nemci (+širitev velike Nemčije), je višji cilj (sesutje komunizma) prevladal nad kolateralno škodo (eliminiranje komunističnega dela naroda). Ergo – izgubiš narodno identito, dobiš pa “uničenje” komunizma. Če si prebereš njihovo prisego, je precej jasno:
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo

  1. Dejstvo da je nekdo nahecal domobrance da se borijo proti komunizmu jih ne idreši tega da so bili izdajalci v kolaboraciji z Wermachtom. Ker Nemci niso izbirali koga napasti in posledično niso napadali samo komunizem. Sicer pa je KPJ edina organizirala odpor proti okupatorju zato so bili domobranci edino in samo IZDAJALCI

  2. Uničenje razrednega sovražnika ki se je pojavil pred nit ne 50 leti je višji cilj kot izguba par tisočletij stara nacionalne identitete?

 2. Domobranci so se torej odrekli Slovenstvu, da bi se borili proti komunizmu, ki pa je v nekaj desetletjih itak propadel tudi brez njihove pomoči.

 3. Vojna = bila kruta krvava krivicna in neizprosna. Na katerikoli strani si se znasel clovek, kolikor te je bilo v hlacah. Na svojo zeljo ali proti njej. Ne zhelite si teh casov nikoli, da se vrnejo!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja