Se spomnite zgodb glede kreditov v švicarskih frankih? Tisti, ki so jih najeli, ker sicer niso dobili dovolj visokega kredita v evrih, so kasneje, ko se je dvignila obrestna mera tožili banke. In sedaj so tisti, ki so vzeli kredit s spremenljivo obrestno mero v podobni situaciji kot tisti, ki so vzeli kredit v švicarskih frankih – obrestne mere se dvigujejo in dviguje se tudi obrok kredita.

Me zanima, če se bodo tudi sedaj našli ljudje, ki se bodo združili in šli v skupinsko tožbo proti bankam, ki jim niso “razložile” da spremenljiva obrestna meri pomeni, da se jim lahko mesečni obrok dvigne ali zmanjša in da je vse skupaj odvisno od euribora. Nekatere banke upoštevajo šestmesečni, nekatere pa trimesečni euribor.

Seveda je bila najboljša rešitev za tiste, ki so vzeli kredit, da so ga vzeli s fiksno obrestno mero in tako se jim lahko sedaj smeji, medtem ko so ostali v podobni situaciji kot tisti kreditonajemniki v švicarskih frankih.

Da ne bo pomote. Šalil sem se, ko sem napisal, če bodo kreditonajemniki tožili banke. Že pri kreditih v švicarskih frankih sem imel enako mnenje. Če najemnik kredita ne razume tveganja, potem je precej narobe, da se spušča v takšne transkacije. Ker v tem primeru, da bi se odločili za tožbo proti bankam, potem se lahko združijo tudi vsi tisti, ki so vlagali v kriptovalute in so v teh dneh doživeli precej velik šok. In zakaj ne bi tožili nekoga, če je to že tako moderno v teh časih, kajne?

Banka Slovenije uvedla omejitve pri kreditiranju prebivalstva kdo bo se lahko dobil kredit