Ker nisem razumel tveganja ob vlaganju v kriptovalute, pričakujem, da mi bo država poplačala izgubo

Mogoče še en primer, da bo bolj jasno kaj imam v mislih. Ker mi nihče pri najemu kredita ni razložil razlike med fiksno in variabilno obrestno mero, pričakujem, da mi bo država stala ob strani in da bodo poslanci v parlamentu odločili, da za to nisem kriv jaz, ampak je za to kriva banka. Tako nekako si jaz predstavljam sosledje dogodkov po včerajšnjem potrjenem zakonu za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih v parlamentu.

Včerajšnja odločitev poslancev v parlamentu, da potrdijo Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, bo odprla Pandorino skrinjico. Ljudje bodo dobili ideje, da če se jih zbere dovolj, gredo pred parlament, da jim bodo poslanci pred volitvami prisluhnili in posledično bodo za nazaj dobili vrnjena sredstva kot pričkujejo sedaj kreditojemalci, ki so vzeli kredit v švicarskih frankih.

Torej se lahko vsi tisti, ki smo izgubili denar v kriptosvetu, ali pa ki ne razumemo razlike med variabilno in fiksno obrestno mero odločimo, da zahtevamo “enakopravnost” in da nam mora država pomagati.

Že leta 2015, ko se je vse skupaj začelo, sem pisal o tej temi. In moje mnenje se do sedaj ni spremenilo.

Domači davkoplačevalci, ki so pred leti najemali kredite v frankih za nakup stanovanja bodo zaradi te spremembe plačevali precej večje obroke kredita in posledično so se pojavili predlogi, da bi tudi država pomagala tem najemnikom kredita?!

Prosim? Kaj? Malce se hecamo, kajne? Ko so taisti najemniki kreditov pred parimi leti najemali kredite v frankih, ki so bili ugodni, se ni nihče pritoževal. Nihče jih ni prisilil, da so vzeli kredit v frankih, kot tudi nihče od njih ni jamral, ko so bili ti krediti ugodnejši od kreditov v eurih.

Sedaj, ko so se stvari spremenile, pa naj bi te kredite pomagala sanirati država?! Predvsem pa so bili krediti v frankih za marsikoga boljša rešitev, ker so zaradi nižjih obrestnih mer dobili višji kredit, kot bi ga dobili, če bi vzeli kredit v valuti v kateri ustvarjamo svoje prihodke in na kar je opozarjalo precej bančnikov. Ampak na žalost se jih ni dovolj slišalo, predvsem pa so nekatere banke ponujale lepe kredite, ko so jih državljani potrebovali.

Še vedno mislim enako. Ampak poslanci očitno mislijo drugače – vsaj tisti, ki so podprli ta zakon. In ne, ne gre za “male ljudi”, ampak gre za tipičen primer špekulacije, ki je prišla marsikomu prav, saj znesek kredita v eurih ne bi bil tako visok kot je bil znesek kredita v švicarskih frankih.

Včeraj so banke napovedale, da bodo za ta včeraj sprejeti zakon vložile pobudo za oceno ustavnosti in za njegovo začasno zadržanje.

Še dodatek za vse tiste, ki trdijo, da je ustavno sodišče že odločalo o tem. Je, ampak ni odločalo vsebinsko o izpolnitvi pojasnilne dolžnosti pri kreditih v švicarskih frankih. Odločilo je, da prvo in drugo stopenjsko sodišče nista ustrezno obrazložila ali sta se kreditojemalca zavedala dejanskega obsega tveganja, zato je zdevo vrnilo nazaj v ponovno odločanje (vir). Prav tako je ustavno sodišče izrazilo mnenje, da predstavitev možnosti neugodnega nihanja tečaja ne izrazi razumljivo tveganja v realni sferi potrošnikovih kreditnih obveznosti.

  1. Pravzaprav me zanima naslednje: zakaj pa so banke sploh ponujale tudi kredite v frankih? Ali so tudi one tukaj kaj špekulirale?
    Konec koncev je zakonito plačilno sredstvo v EU evro… Ali pa bi ponujale še kredite v forintih, rubljih, drahmah in mogoče celo v kunah…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja