16. oktober je svetovni dan hrane in to je dan, ko bi moral vsak od nas premisliti o svojem odnosu do hrane. Sam sem bil pred časom povabljen v Restavracijo INTERSPAR v Centru Viču na kulinarični eksperiment s slovenskim kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom iz Pavusa. Presenečenje je bilo zanimivo ..

Obiskovalci Spara so bili povabljeni na okusno brezplačno kosilo izpod rok Marka Pavčnika, SPAR Slovenija pa jih je navdušil z uporabo nepričakovanih sestavin, ki so jih razkrili šele po koncu obroka.

Kot sem zgoraj omenil, sem bil tudi sam med obiskovalci. Glede na to, da poznam Markota že vrsto let, me je takoj, ko me je zagledal odhitel v kuhinjo in je zame pripravil veganski meni. V manj kot petnajstih minutah. In ko sem dobil hrano na mizo sem bil navdušen nad okusi, predvsem pa nad celotnim krožnikom.

Seveda smo za mizo ugotavljali kje je “catch”, predvsem pa iz česa nam je Marko pripravil štiri hodni meni. No, ko je na koncu k mizi pristopil Marko smo začeli ugibati o sestavinah … Celoten meni je bil sestavljen iz hrane, ki bi jo drugače (po vsej verjetnosti) zavrgli ali pa je ta bila tik pred potekom roka uporabe. V Sparu so s to akcijo želeli  opozoriti na problem ostankov hrane, katere največji delež nastane ravno v gospodinjstvih.

Chef Marko Pavčnik je ob tem dodal: »Zaradi problema zavržene hrane bi se moralo marsikaj spremeniti v celotni prehranjevalni verigi. Predvsem bi moral vsak posameznik razmisliti, kaj lahko spremeni pri svojem rokovanju s hrano. Doma in v restavraciji se zato trudim privzgojiti spoštovanje do hrane, do pridelovalca, do živali. Razsipnosti ne maram. Osnovno spoštovanje do hrane imam v genih. Že od začetka moje kariere se trudim kuhati po načelu »zero waste« filozofije. Zelenjavo in ostala živila naročam racionalno in skrbim za ustrezno skladiščenje. Prepričan sem, da bi lahko z malo več pozornosti in premišljenosti zavrgli bistveno manj hrane.«

Par dejstev o hrani, ki se jih ne zavedamo:

  • kar 1,3 milijarde ton svetovno proizvedene hrane konča med odpadki.
  • na svetu je 820 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi pomanjkanja hrane.
  • v Sloveniji zavržemo kar 45 % proizvedenega sadja in zelenjave.
  • največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih (51 %).
  • v gostinstvih (šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele …) nastane 31 % odpadne hrane.
  • vsak Slovenec na leto zavrže kar 64 kg hrane.