Izjava Mira Cerarja, našega zunanjega ministara, da je situacija v Kataloniji stvar notranje politike Španije, je razburkala javnost. Predvsem pa je Miro Cerar pokazal iz kakšnega testa je! Katalonci so v precej podobni situaciji kot je bila pred 28 leti Slovenija in Miro Cerat, kot pravnik, bi se moral zavedati, da imajo človekove pravice univerzalno veljavo in so nad notranjim pravom držav.

V bistvu bi nas vse moralo biti sram ob takšnem dejanju zunanjega ministra. Še več. Očitno tako funkcionira demokracija v EU. Namesto, da bi slovenski politiki skupno nastopili in podprli težnje Katalonije, predvsem pa strogo obsodili nasilje, ki se sedaj dogaja na ulicah, temu očitno ni tako.

Na srečo v Sloveniji še obstajajo ljudje, ki imajo razčiščene pojme in le ti so ustanovili Odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji. Med prvopodpisanimi so: Milan Kučan, Ivo Vajgl, Spomenka Hribar, Rudi Rizman, … Tudi vi lahko oddate svoje podpis in tako izkažete solidarnost https://9catalan.eu/izrazite-solidarnost/

Mogoče na tem mestu ne bi bil tako napačen poziv zunanjemu ministru, da raje odstopi. Ker očitno on zagovarja zgolj svoje stališče in ne stališče še kogarkoli drugega. In ne, ni šlo za “zdrs”, ampak očitno je takšno njegovo stališče na kar sem že opozarjal ko se je zavzemal, da naj Slovenija prizna Juana Guidoja v Venezueli. Očitno ima on lahko dvoja merila.

V bistvu me je sram, da živim v državi, ki nima politikov z jajci. V državi, ki pogleda stran, ko se takšne stvari dogajajo. Tale situacija, ki smo ji sedaj priča je lahko začetek konca. Težnje posameznikov bodo v naslednjem obdobju prišle precej bolj na plan in v prihodnjosti lahko pričakujemo še več osamosvojitvenih referendumov in posledično Evropa ne bo mogla kot takšna več preživeti.

Kot je že pred mnogimi leti zapisal Srečko Kosovel:

Lepa, o lepa bo smrt Evrope;
kakor razkošna kraljica v zlatu
legla bo v krsto temnih stoletj,
tiho bo umrla, kot bi zaprla
stara kraljica zlate oči.