Miro Cerar / ko ustanovitelj stranke SMC izstopi iz stranke SMC

Miro Cerar je bil pred leti novost v našem političnem prostoru. Na volitvah je njegova stranka dobila več kot 30 odstotkov glasov in Miro je postal mandatar. Včeraj je sporočil svojo odločitev, da se ne strinja s sedanjo politiko stranke SMC, ki jo vodi Zdravno Počivalšek in izstopil iz stranke, ki jo je ustanovil.

Nikoli nisem bil navdušen nad Mirom Cerarjem in sem bil njegov kritik. Ni mi bil blizu kot politik in njegova dejanje in izjave so mi bile tuje. Na njegova dejanja sem pogosto opozarjal in se zgražal nad njim – ko mi kdo očita, da kritiziram samo dejanja desnice, naj si tukaj pogleda spisek objav o Miru Cerarju. Miro Cerar je leta 2018 zaradi referenduma o 2. tiru, ki je bil neustaven, odstopil kot premier.

Včeraj je Miro Cerar izstopil iz svoje stranke. Redko videna poteza, ampak včeraj je opozoril na to, da SMC ni več njegova stranka, ker:

  • ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot;
  • njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe: ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk;
  • so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Prav tako pa je zapisal: Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil svoje ime. SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra. Razen če z »modernostjo« razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s »centrom« pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč.

Sicer se je v javnosti takoj pojavil Zdravko Počivalšek, ki je Miru Cerarju očital, da je odstopil, ker mu je prejšnji dan sporočil, da ga ne bo predlagal za predsednika državnega zbora in na desnici se je začel vrteti propagandni stroj, ki mora omiliti te informacije.

V končni fazi, tudi če je to razlog, bi se moral Zdravko Počivalšek, predvsem pa ostali SMC poslanci vsaj malce zdrzniti ob odstopu Mira Cerarja. Ampak za to je verjetno že prepozno.

  1. Ena redka pametna odločitev Mira Cerarja ml. Se mi pa zdi, da je bil to odlično izpeljan scenarij za postavitev janše na oblast. Malo pred tem zamenjava vodstva, tako v SMC, kot v DESUSU. Kmalu za tem pa odstop Šarca.

    1. Ne pripusuj namena stvarem, ki jih lahko pojasniš z nesposobnostjo.

  2. tudi sam sem ze veckrat razmisljal o tej smeri.. ni nakljucij. …

Komentarji so zaprti.