Knovs – Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Matej Tonin je predstavilo poročilo, kjer ugotavljajo, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Drži. In arbtražni tribunal je določil, da prekršek ni bil takšen, da bi ogrozil arbitražo. Drži. In še enkrat se je pokazalo, da Slovenija ne potrebuje zunanjih sovražnikov, saj imamo dovolj notranjih.

Mogoče bi se morali na tem mestu vprašati komu v interesu je vsa ta šarada? Kdo si nabira politične točke in zakaj? Namreč, abritraža je zavezujoča in tole obračunavanje s Simono Drenik, ki smo mu priča v teh dneh je zgolj pokazatelj kako se tem rečem v Sloveniji streže.

Verjetno je Matej Tonin nadnavdušen te dni, ko javnosti predstavlja poročilo – tudi NPU – Nacionalni preiskovalni urad se je s tem primerom že ukvarjal, vendar ni proti udeleženim podal nobene kazenske ovadbe, saj za to ni bilo podlage.

Komu je torej v interesu nabiranje političnih točk na račun Simone Drenik? Ali ne bi bilo bolj smotrno, če bi se vsaj navzven obnašali kot država in zavarovali ključne akterje v tem primeru? Vnaprej preprečili prisluškovanje – mogoče pa bi se Knovs raje ukvarjal s tem vprašanjem. Ampak razumem, to ne prinaša političnih točk. Prinaša jih žrtveno jagnje in usmerjen prst v eno osebo, ki je kriva za vse.

Problem Slovenije je, da na mednarodnem političnem parketu ne zna zaščititi svojih interesov. Niti ne zna zaščititi svojih ljudi, ampak jih raje vrže na grmado in pusti, da jih javnost zažge. Hrvati so pač odigrali precej bolj pametno igro in očitno ni problem v Drenikovi, ampak v Sloveniji. In o tem, da nismo zreli za takšne stvari.

Se mi pa vse bolj zastavlja vprašanje, če je to obračunavanje zgolj poceni nabiranje političnih točk? Mogoče je Matej Tonin pozabil, da je to tek na kratke proge in da ne prinaša uspeha. Prikaže pa, da Slovenija ni sposobna zaščiti lastnih ljudi v lastni državi, ampak jih raje pribija na križ!