Če se kdo sprašuje v kakšni državi živimo, je postalo jasno iz sporočila UKOMA – kjer so zapisali, da ukrepe v Sloveniji sprejema vlada Janeza Janše. Jaz sem bil prepričan, da živimo v demokraciji in imamo Vlado Republike Slovenije, ki sprejema ukrepe, ampak očitno sem živel v zmoti in tale “Freudian slip” je precej poveden!

Verjetno je že vsem postalo jasno, da to kar se dogaja v Sloveniji zadnjih deset mesecev ni demokracija. Je avtokracija. Mokre sanje trenutnega predsednika vlade, ki lahko končno doživlja svojo slavo in vlada nad narodom. S pomočjo SMCja in Desusa mu je to uspelo in čudil bi se, če ne bi izkoristil priložnosti, saj je bila to njegova dolgoletna tendenca.

Če se je kdo spraševal zakaj je Slovenija v vrhu po številu mrtvih zaradi Covid-19 na 100.000 prebivalcev, kljub temu, da smo imeli najdaljši čas policijsko uro, prepoved gibanja izven občin in vse ostalo. Zgoraj je odgovor. Ker lahko! Ker edino tako potekajo stvari v avtoritarnih režimih. Kjer edino tam se njihovim gleda skozi prste, vse druge pa se kaznuje in jih obeša na “pranger” in jih javno maliči.

Stranke koalicije se v teh dneh ukvarjajo s povečanim ekstremizmom in sovražnim govorom, ki ga pripisujejo opoziciji in njihovim volivcem, se mi milo rečeno “kozla”. Predvsem za to, ker sedaj taisti, ki so dolga leta netili prepire in podžigali strasti, se bojijo za svojo kožo?

Aja, pozabil sem. Za desnico je vse svoboda govora, za vse druge pa je to sovražni govor. Precej podobno kot je bilo v ZDA še nedolgo nazaj. In ko je odšel Trump, so se strasti pomirile in nov veter je zavel v demokracijo. Očitno bomo morali v Sloveniji še malce počakati na to.

vlada janeza janse
vlada janeza janse