Od torka dalje omejitev gibanja na obcine Od torka dalje omejitev gibanja na obcine

365 dni vlade Janeza Janše / preko 3900 mrtvih, shizofrena komunikacija, afere, obračunavanja s posamezniki, policijska ura …

13. marca je minilo eno leto, ko je vodenje vlade prevzel v svoje roke Janez Janša. Vsak, ki se vsaj malce spozna na politiko, je vedel, da nas ne čaka nič dobrega, še posebej, ker je bila to zadnja Janezova priložnost, da prevzame vodenje države in posledično obračuna z vsemi, ki so proti njemu. Pred tem je že dvakrat vodil državo in posledice njegovega vladanja so bile vidnje še vrsto let. Tokrat se je odločil, da gre all-in in posledično bomo posledice čutili še vrsto let.

Vsi, ki so naivno verjeli, da bo Janez postal drugačen človek, ki bo Slovenijo zaščitil pred Covid-19, so kmalu ugotovili, da je Covid-19 odlična krinka za to, da “razmontiraš demokacijo”, z odloki onemogočiš vse, kar bi te lahko oviralo pri tem in potem vladaš ne glede na vse afere in ne glede na vse sranje, ki je priplavalo na površje.

To leto je zaznamovalo več kot 3900 mrtvih zaradi Covid-19. Shizofrena komunikacija vlade in njenih govornikov. Vsakodnevne afere, ki dajejo občutek, da ne živimo več v demokraciji, ampak smo globoko v avtoritarnem sistemu, kjer se pač avtoritarcu ne more nič. To leto je zaznamovalo nižanje standardov komunikacije in napadov na posameznike, ki so se izpostavili in javno izrazili svoje mnenje. Zaznamovale so ga sporne nabave mask, ventilatorjev, hitrih testov. Odstopi ministrov, ki to niso bili. Menjave vseh kadrov, ki niso zvesti stranki SdS …

Toliko vsega, da sem večino časa v zadnjem letu pisal zgolj o tem kaj se je dogajalo v državi in opozarjal na način vladanja trenutne oblasti. Seveda je sedaj vsem jasno, da si je Janez želel tega. Da lahko kot vodja vodi državo v boju s Covid-19 – vendar je ta boj eden najslabših na svetu po številnih kriterijih. Ampak njegovi verniki mu še vedno verjamejo in to se trudi prikazati tudi z udejstovanjem na tviterju, kjer ga vojska trolov všečka in dokazuje, da je on eden in edini in najboljši.

To, da se je v času Covid-19 namesto strokovno za ukrepe raje odločal politično je verjetno vsem jasno. Kljub temu, da je stroka že zdavnaj predlagala ukinitev policijske ure, se to še ni zgodilo. Preko 145 jo že imamo in namenjena je zgolj preprečevanju množičnih zborov in protestov – pa tudi za to, da policija pobira kazni – že prek0 1.300.000 evrov kazni so nabrali iz tega naslova.

V tem letu smo s strani vlade dobili servirana imena krivcev za Covid-19 v Sloveniji. Najprej so bili posamezniki, politiki, kasneje pa se je to širilo kot ogenj in v končni fazi smo vsega krivi sami – samo tisti, ki so se napačno lotili bitke s Covid-19 in ki so s preletom letal prvi končali epidemijo niso krivi ničesar. Pa saj to je bilo vsem jasno, kajne? Nihče ni pričakoval, da bo kako drugače?

Ljudje bi v teh časih potrebovali dobrega voditelja in bi moralo biti zaupanje obojestransko, predvsem pa bi morala biti komunikacija natančna in pomirjevalna, pa smo dobili ravno obratno. Na oblasti imamo ljudi, ki se trudijo uničiti vse tega niti ne skrivajo več. Da o standardih, ki so bili nekoč postavljeni visoko, sedaj pa jih nič več sploh ni, ne razpravljam.

Vse bolj se mi zastavlja vprašanje – koliko časa lahko Slovenci še zdržimo to? Ali pa gre v tem primeru za Stockholmski sindrom, ki smo ga najprej opazili pri političnih strankah, ministrih in sedaj se širi naprej.

Od torka dalje omejitev gibanja na obcine

  1. pravnomočno obsojeni kriminalec na oblasti je itak katastrofa.
    Ti, Had, pa , ko govoriš o mrtvih, bi se spodobilo, da daš še za primerjavo prejšnje leto, ne? In če bi se to potrudil, bi videl, da je mrtvih enako.

Komentarji so zaprti.