Nov dan in novo sporočilo v mojem poštnem nabiralniku. Tokrat gre za anonimno ovadbo zoper Predsednika Vlade Janeza Janšo, zaradi sramotitve Republike Slovenije ter spodbujanja sovraštva in nestrpnosti.

ZADEVA: Anonimna ovadba zoper Predsednika Vlade Janeza Janšo, zaradi sramotitve Republike Slovenije ter spodbujanja sovraštva in nestrpnosti

Predsednik vlade Janez Janša je dne, 11.7. 2020, ob 25. obletnici genocida (pokol Bošnjakov v Srebrenici), na svojem Twitter računu objavil sledeči čivk:

“Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod. #Srebrenica25”

Državljani in državljanke RS zahtevamo, da se Janeza Janšo nemudoma kaznuje po ​163. členu KZ-1​,zaradi sramotitve Republike Slovenije. S svojimi izjavami načrtno in z namenom spodbuja sovraštvo in nestrpnost, zato mora biti kaznovan in preganjan tudi po 297. členu KZ-1. Prav tako mora biti kaznovan po ​100. členu KZ-1 za povzročanje okvar duševnega zdravja živim sorodnikom žrtev Srebrenice.

Državljani RS zahtevamo, da se Janševo neprimerno in sramotno obnašanje nemudoma ustavi in prepreči, preden njegove ideološko sproducirane provokacije pripeljejo do državljanske vojne! Zahtevamo, da preneha s svojimi zgrešenimi prijemi, ki doma in v tujini odmevajo kot zunanje-politična sramota. S tem dejanjem je Janez Janša še enkrat več umazal ugled Slovenije in njenih državljanov pred očmi Evrope in sveta. Državljani se distanciramo in ograjujemo pred tovrstno miselnostjo, ki še enkrat več nakazuje na pomanjkanje njegove razsodnosti in integritete! Zahtevamo etično in moralno vedenje predsednika vlade, česar pa trenutni vršilec dolžnosti Janez Janša več kot očitno ni sposoben!

Kje je pravna država?! Ostro obsojamo vedenje, poteze in objave predsednika vlade Janeza Janše in zahtevamo kazen za sramoto, ki jo povzroča državi, državljanom in državljankam Republike Slovenije. Tak predsednik vlade ne more in ne sme zastopati Slovenije, ker škoduje njenemu ugledu ter zlonamerno in nalašč izkrivlja zgodovinska dejstva! Zahtevamo PRAVNI RED v državi! Predsednik vlade Janez Janša ni sposoben voditi te države, ker ne deluje v dobro celotnega naroda, temveč le za izbran krog državljanov, ki očitno simpatizira z neonacistično ideologijo – njegove izjave namreč razumemo in dojemamo kot fašistične, enako so čivk Janeza Janša obsodili in doživeli tudi pri sarajevskem mediju Oslobođenje.

Državljani Slovenije so se začeli na družbenih omrežjih množično in javno opravičevati bošnjakom za povsem neprimerno izjavo predsednika vlade, iz česar je več kot razvidno, da je slovenski narod in državljane ne samo sram zaradi te objave, temveč so tudi ogorčeni.

Zapisi na Twitterju dne, 11. 7. 2020 (na dan 25. obletnice poboja Bošnjakov v Srebrenici)

twitter

Slovenski premier Janez Janša je s tvitom o Srebrenici sprožil val ogorčenja doma in v tujini ter tudi na družbenih omrežjih (Facebook, Twitter). Namesto, da bi na ta dan izrazil obžalovanje in sočustvoval s svojci umrlih, je s svojo izjavo na Twitterju storil zavržno dejanje do žrtev in svojcev Srebrenice.

Burni in ogorčeni odzivi v tujih medijih

Spletni portal Slobodna Bosna je tvit označil kot ​“morbidno, nedržavniško provokacijo” slovenskega premierja. “Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, to zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa, kolikor vemo, ni nepoučen,” so med drugim še zapisali na portalu.

janez twitter

“Medtem ko cel svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti na nekaj drugega, z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na ta način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?” pa so na spletu zapisali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor se zgraža zaradi tvita Janeza Janše o Srebrenici in njegovim prijateljstvom z Aleksandrom Vučićem – naravnost porazno!

jadranka kosor

Burni in zgroženi so tudi odzivi opozicijskih strank

odziv

Zaradi zlorabe tragedije v Srebrenici za notranje-politični obračun, in ker se premier Janez Janša ni opravičil zaradi tvita glede Srebrenice, so protestirali tudi v slovenskih opozicijskih strankah (Levica, LMŠ in SD). Marko Koprivc iz SD-ja je pojasnil, da so protestno zapustili dvorano, ker se jim zdi nedostojno sodelovati na seji, na kateri se Janša ni želel opravičiti za žaljiv tvit. “Menimo namreč, da je tvit nedopusten in žaljiv. In iz pietete do vseh žrtev in sorodnikov bi pričakovali najmanj, da se predsednik vlade za ta tvit opraviči,” je povedal ob robu seje. Tudi nekatere koalicijske stranke so se oddaljile od Janševega tvita. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC) je opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem mnenju tvit predsednika vlade in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodita ugledu Slovenije.

Video, ki prikaže, kako poslanci zapuščajo sejo državnega zbora, na dan, 13.7. 2020:

https://www.rtvslo.si/slovenija/del-opozicije-protestno-zapustil-sejo-jansa-npu-je-treba-depolitizirati/530564

Luka Mesec je na seji državnega zbora v parlamentu podal naslednji govor (odziv na Srebrenico):

https://glej.nov.parlameter.si/s/govor/135411?frame=true

Zaradi spornega tvita Janeza Janše pa sta na predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija naslovila pismo tudi evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). V njem sta zapisala, da je “zloraba in politizacija genocida v Srebrenici za izključno notranje ideološke in strankarske namene slovenskega premierja Janše le vrh ledene gore širšega in izjemno skrb vzbujajočega trenda zgodovinskega revizionizma in relativizma, ki ga prinaša skrb vzbujajoča rast skrajne desnice in populističnih sil po Evropski uniji”. Joveva in Grošelj sta dodala še: “V času, ko se začenja razprava v okviru konference o prihodnosti Evrope, je priznavanje in spoštovanje zgodovinskih dejstev bistveno.

Množična javna opravičila državljanov in državljank RS na družbenih omrežjih:

tjasa

ozzie

Ovadba je bila vročena:

 • PP Ljubljana
 • RTV Slovenija
 • Žurnal24
 • Delo
 • Dnevnik
 • Svet24
 • Mladina
 • Slovenske Novice
 • POP TV
 • Slobodna-bosna.ba
 • Fokus.ba
 • Oslobodjenje.ba
 • Slobodnadalmacija.hr
 • Balkans.aljazeera.net
 • Jutarnji.hr
 • Had.si
 • Vezjak

Še povezava do PDF dokumenta Kazenska ovadba JJ – Srebrenica