Janez kuverta Janez kuverta

Kazenska ovadba zoper Janeza Janšo – predsednika vlade, zaradi nevestnega dela v službi ter zlorabe uradnega položaja

Danes sem dobil na elektronski naslov spodnje sporočilo. Ker do sedaj še nisem v nobenem mediju zasledil te anonimne kazenske ovadbe proti Janezu Janši jo objavljam spodaj v celoti.

ZADEVA: Anonimna ovadba zoper Janeza Janšo, predsednika stranke SDS in aktualnega predsednika Vlade RS

NEVESTNO DELO V SLUŽBI IN ZLORABA URADNEGA POLOŽAJA

Notranji minister Vlade RS (v odstopu) Aleš Hojs je dne, 30. 6. 2020 trenutnemu predsedniku vlade Janezu Janši, podal nepreklicno odstopno izjavo, ki jo je tudi javno objavil na družbenih omrežjih, prav tako pa je istega dne to tudi javno sporočil na vladni novinarski konferenci. »Zavedam se odgovornosti, ki mi kot ministru v  tej  zvezi  pritiče,«  je  notranji  minister Aleš Hojs dne, 30. 6. 2020 izjavil na dopoldanski vladni novinarski konferenci.

»Težko me boste prepričali, da ne gre za  politično  policijo,  da  ne  gre  za  to,  da  policija  ni  v  službi državljanov, ampak v službi globoke države,« je še dodal. Ob tem je poudaril, da je predsednik vlade Janez Janša njegov odstop sprejel. Aleš Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa Covid-19. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Aleš Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je “prevzel politično odgovornost” in nepreklicno odstopil.

V Poslovniku državnega zbora v 261. členu piše:

(1) Predsednik vlade o svojem odstopu ali o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora. O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.

Ker se je ta rok končal dne, 7. 7. 2020 ob 24:00, predsednik državnega zbora pa tudi na dan, 8. 7. 2020 in še vse do danes, še vedno ni prejel obvestila, predsednik vlade Janez Janša krši člen pravilnika in zato mora prevzeti odgovornost po 258. členu KZ-1, ki pravi:

 • Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini  ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh

Predsednik vlade Janez Janša ni opravil svoje dolžnosti s tem, ko državnega zbora ni obvestil o odstopu notranjega ministra Aleša Hojsa, ki ga za to določa Poslovnik državnega zbora. Predsednik vlade Janez Janša ni opravil dela iz malomarnosti ali nesposobnosti ali lastne koristi.

S tem nastaja škoda, saj:

 • so bili vlagatelji interpelacije zavedeni z nepošteno politično manipulacijo, ki je rezultirala v preložitev interpelacije Aleša Hojsa, kar očitno nakazuje na to, da predsednik vlade skuša preprečiti preiskavo Hojsa ter v tem času skriti in uničiti vse dokaze, ki bi lahko Aleša Hojsa
 • gre za zlorabo uradnega položaja predsednika vlade Janeza Janše, saj se zaveda, da za kršitev Pravilnika državnega zbora ni predpisane kazni. S tem je omogočil notranjemu ministru Alešu Hojsu nadaljevanje ministrske
 • predsednik vlade Janez Janša daje slab zgled državljanom in državljankam RS, saj je predsednik vlade ta, ki bi se moral držati vsake črke zakona, pravil in
 • predsednik vlade ne upošteva Pravilnika državnega zbora in zato ne more korektno opravljati funkcije predsednika
 • predsednik vlade Janez Janša v enem tednu ni sposoben preučiti pravila o njegovi nalogi ob odstopu ministra, zato je zastrašujoče pomisliti, kako vodi državo.
 • predsednik vlade Janez Janša ni sposoben voditi države, če ne more izvesti tako enostavne naloge, kot je obvestiti Predsednika državnega zbora v roku sedmih
 • dejanje nakazuje na izkoriščanje uradnega položaja za lastno ali tujo
 • predsednik vlade Janez Janša zavestno tepta demokratične in pravne standarde RS z namenom, da povzroči stanje splošne anarhije, ki lahko privede tudi do državljanske vojne. Zato predsednik vlade Janez Janša ne more in ne sme opravljati funkcije predsednika

Trditev

Čas, ki ga je predsednik vlade Janez Janša imel v teh sedmih dneh in ga je raje porabil za samopromocijo sebe in svoje stranke SDS na družabnih omrežjih, bi lahko, a predvsem moral unovčiti za potrditev prenehanja funkcije notranjega ministra Aleša Hojsa. Opravljanje dela predsednika vlade je mnogo pomembnejše kot samopromocija na družbenih omrežjih, saj se gre za eno najpomembnejših funkcij v državi, ki jo, kdorkoli je izvoljen, mora opravljati vestno   in častno. Prav tako bi moral v roku 7-ih dni sporočiti, da odstopne izjave ne sprejme, če je to nameraval storiti.

Dokaz

V tednu od 1. 7. 2020 do vključno 7. 7. 2020 je objavil 8 objav na Facebooku, na Twitterju kar 49 čivkov in deljenih čivkov.

Facebook: https://www.facebook.com/janezjansaSDS/

Twitter: V search vpišite tale filter (from:JJansaSDS) until:2020-07-08 since:2020-07-01 in dobili boste 49 čivkov.

Zapravljen čas bi moral biti unovčen za delo, za katerega je Janez Janša, kot predsednik vlade, odgovoren in plačan ter ima večjo težo in pomembnost za državljane in državljanke RS, kot predsednikova aktivnost na svojih družbenih profilih.

Za objavo na Facebooku in Twitterju je potreben čas:

 • za pripravo besedila,
 • pregled besedila,
 • pregled in izbira slik in posnetkov pred objavo,
 • nalaganje slik in posnetkov k objavi,
 • hiter pregled objave pred

Če bi predsednik vlade Janez Janša potreboval le 10 minut za posamezno objavo, je še vedno zapravil približno 10 ur, za katerega bo dobil plačo iz davkoplačevalskega denarja. Prav tako je za delitev čivkov potreben čas, saj se čivke najprej prebere in pregleda. Strokovnjaki za družbena omrežja vemo, da v praksi traja več kot 10 minut preden se zares klikne ‘Objavi’.

ZAVAJANJE SLOVENSKE JAVNOSTI 

Nadalje menimo, da notranji minister v odstopu Aleš Hojs skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo dobesedno “brijeta norce” iz državljanov in državljank RS ter grdo  zavajata celotno slovensko javnost, saj kot kaže iz njunih izjav (ki jih navajamo spodaj po alinejah), sprememb v vladi po odstopu Aleša Hojsa s položaja notranjega ministra očitno (še) ne bo!? Twitti, ki jih objavlja predsednik vlade Janeza Janša kažejo na to, kako nas ima najvišji predstavnik države za norca, kar je nesprejemljivo!

 • Notranji minister Aleš Hojs je dne, 7. 2020 na novinarski konferenci dejal in poudaril: “Odstopa, ki je nepreklicen, se ne da preklicati.”
 • Notranji minister Aleš Hojs je dne, 8. 7. 2020 (ko predsednik državnega zbora še vedno ni prejel obvestila o odstopu), na vprašanje, ali si je Janez Janša glede njegovega odstopa premislil, odgovoril: »Ne vem, o tem z njim nisem «
 • Predsednik vlade Janez Janša na Twitterju dne, 10. 7. 2020: “Smo v položaju, ko nujno potrebujemo ministra za notranje zadeve, ki je  operativen 24 ur na dan. Roki glede odstopa @aleshojs pa bodo začeli teči, ko bo kuverta odprta –  če  bo  sploh odprta.” Prav tako je predsednik vlade Janez Janša napovedal še, da bo odstopno pismo odprl v primeru, če si Hojs ne bo premislil, a takrat, ko bo imel novega človeka za mesto notranjega Na vprašanje o poročanju, da je odstop že sprejel, je Janša za TV Slovenija dejal: “To ste vi poročali, dvomim, da imate kako mojo izjavo, v kateri sem to rekel.” Aleš Hojs je sicer dne, 30. 7. 2020 na novinarski konferenci dejal, da “kar se tiče mojega odstopa, sem o njem 15 minut pred to novinarsko konferenco obvestil predsednika vlade, predsednik vlade je sprejel moj nepreklicni odstop”.
 • Aleš Hojs je za TV Slovenija dne, 7. 2020 povedal, da je gesto premierja Janez Janše, ki ga je prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, vzel resno. Dejal je: “Vsekakor bom v  naslednjih  dveh,  treh  dneh  o  tem  temeljito  premislil. Že danes pa  lahko  rečem,  da  bom  to  gesto  sprejel  vsaj  za  čas  do  moje  interpelacije,” V telefonskem pogovoru za TV Slovenija pa je Aleš Hojs pojasnil, da je morda sam takratni premierjev odziv napačno interpretiral. Kot je povedal, je šel k premierju, mu v kuverti prinesel svojo odstopno izjavo in povedal, kaj v njej piše. “Predsednik je odgovoril ‘dobro’,” je povedal Aleš Hojs, ki pravi, da je lahko ta “dobro”, kot ga je sam razumel, bil z njegove strani napačno interpretiran. “Enostavno sem razumel, da s tem, ko je prevzel kuverto in rekel  dobro,  da  se  je  pač  z  mojim  odstopom  strinjal,”  je  še  dejal Hojs.

Notranji minister Aleš Hojs je celotni Sloveniji dne, 30. 6. 2020 pred kamero na vladni novinarski konferenci podal izjavo, da bo nepreklicno odstopil in državljani ter državljanke RS smo to tudi pričakovali (in še danes to pričakujemo!), da se bo to zgodilo! In če je bilo rečeno, da je predsednik vlade Janez Janša Hojsov nepreklicni odstop sprejel, potem je jasno, da bo notranji minister Aleš Hojs odstopil ne glede na to ali sta med seboj govorila ali ne. To, da predsednik vlade Janez Janša “išče izgovore”, da pisma ni odprl (kar je nesprejemljivo in neodgovorno za nekoga na tej funkciji), to še ne pomeni, da o tem ni bil obveščen (gre se za sprenevedanje in delanje norca iz državljanov in državljank RS), sicer pa  je  Aleš  Hojs  sam izjavil, da odstopa, ki je nepreklicen, se ne da preklicati! S tem, ko  Janez  Janša  ni  odprl  kuverte se pokaže odnos, ki ga ima do državljanov in državljank RS ter do spoštovanja pravne države. Kajti, če bi navadni državljan prejel račun za elektriko in ga ne bi plačal, bi se lahko zgovarjal na to, da še ni  odprl kuverte, ampak ne samo, da bo položnico moral plačati, pač pa bo moral plačati tudi zamudne obresti. Torej pravila za nekatere v tej državi veljajo,  za nekatere pa ne. Sicer pa cela Slovenija ve, da  je minister Hojs podal nepreklicno odstopno  izjavo in Janez Janša se pred celotno  slovensko  javnostjo dobesedno dela norca s tem, ko pravi, da  pisma še ni prebral! Gre za sprenevedanje in morda celo laž! Njegova dolžnost je, da  bi moral to pismo odpreti, sploh za to, ker mu je Hojs ustno povedal, da odstopa in dolžnost Janeza Janše je, da na tem položaju kot je, odgovorno ravna v svojem poklicu.

Sklep

Predsednik vlade je najvišja možna vladna funkcija in državljani ter državljanke zahtevamo, da  je  predsednik  vlade, ki je izvoljen, za zgled državljanom ter da pravila, predpise in zakone pozna in spoštuje ter da pravila veljajo za vse enako! Zahtevamo, da predsednik vlade Janez Janša nemudoma sporoči odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa predsedniku Državnega zbora ter tako potrdi njegovo razrešitev. Prav tako  zahtevamo,  da  predsednik vlade Janez Janša kazensko odgovarja za malomarnost na delovnem mestu ter zlorabo uradnega položaja. Naj končno kazensko odgovarja, tako kot kazensko odgovarjamo vsi državljani in državljanke RS!

Priponke

Objava nepreklicnega odstopa Aleša Hojsa s položaja notranjega ministra (Twitter, (30. 6. 2020)

hojs

Nepreklicno odstopno pismo notranjega ministra Aleša Hojsa predsedniku vlade Janezu Janši (30. 6. 2020)

pismo

 
Izjava predsednika vlade Janeza Janše, da kuverta še ni bila odprta, če sploh bo.

janez

Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja ni dovolj, odstopiti bi morala celotna vlada, meni koordinator Levice Luka Mesec.

mesec

Predsedujoča SD Tanja Fajon poziva predsednika vlade Janaza Janšo k odstopu in navaja

fajon

»Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi.«

Ovadba je bila vročena:

 • PP Ljubljana
 • RTV Slovenija
 • Žurnal24
 • Delo
 • Dnevnik
 • Svet24
 • Mladina
 • Slovenske Novice
 • POP TV
 • Necenzurirano
 • Večer

Še celotna kazenska ovadba v pdf obliki: Janez Janša – Nevestno delo v sluzbi

 1. Zakaj pa ta luka mesec ne odstopi, saj javno pokaže kako neuk je in je ve da je maska obvezna v zaprtih prostorih. In kot tak bi ja mogel vedet da je zgled vsem ostalim. Torej luka mesec si politik ali ne?

  1. maska ni obvezna. lahko pa mi pokazes ta odlok, kjer to pise? bo slo?

 2. Luka Mesec boš odstopil ker javno kažeš da ti ni mar za ljudi okrog sebe?

Komentarji so zaprti.