Freedom Freedom

Zakaj novinarska konferenca predsednika vlade v nedeljo popoldan?

Vsak, ki hodi v službo in dobi v nedeljo proti večeru elektronsko sporočilo svojega nadrejenega, se verjetno počuti enako. Stisne ga in verjamem, da marsikomu takšno sporočilo v nedeljo zvečer uniči sicer povsem prijeten vikend. No, nekaj podobnega je tudi z novinarsko konferenco predsednika vlade v nedeljo popoldan, kjer sicer ne pove ničesar, ampak ponavlja mantro, da bo naslednjih 14 dni odločilnih.

Sem med tistimi, ki sovraži službena elektronska sporočila ob nedeljah zvečer. Sem tudi med tistimi, ki mu novinarske konference ob nedeljah ne “pijejo vode”, še posebej če v njih ni povedanega ničesar konkretnega, ampak gre zgolj in samo za strašenje že tako prestrašenega naroda. V celotnih 40 minutah govoričenja ni bilo nobebe pohvale, pozitivne novice ali pa česarkoli konkretnega. Nekdo pač verjame, da je samo prestrašen narod dober narod in se trudi, da ne razočara.

Glede na to, da predsednik vlade včeraj ni povedal niti enega konkretnega podatka, bi lahko mirno to novinarsko konferenco prestavil na ponedeljek in to naredil v času novinarskih konferenc, ki smo jih sicer navajeni – ki se naj bi začele ob 11. uri, ampak se ponavadi vsaj s 15 minutno zamudo.

No, tudi včeraj Janez ni razočaral in je pustil gledalce 4 minute čakati pred zasloni, kljub temu, da je bilo jasno napovedano, da se začne novinarska konferenca ob 17. uri. Še en prikaz odnosa trenutne ablasti do državljanov, ki smo očitno zgolj in samo njihovi talci.

Še dva aspekta novinarske konference sta pomembna. Pred par dnevi je namreč Janez zatrdil, da imamo dovolj cepiva – kar seveda ne drži in nima veze z realnostjo. Niti nimamo načrta cepljenja, prav tako “koordinator” Jelko Kacin ni oseba, ki bi si ga kdorkoli želel na tem položaju. Kot se je včeraj izkazalo, niti Astra Zeneca ne bo dostavila obljubljenega števila odmerkov cepiv, ampak 60 odstotkov manj. Torej, nimamo dovolj cepiv, kajne? Ampak o tem Janez ne govori na novinarski konferenci. Ta del, ki je pomemben pač preskoči, ker bi prikazal nesposobnost trenutne ablasti.

Pa še en aspekt – novinarji, ki zastavljajo vprašanja na novinarskih konferencah. Razume, da radio Ognjišče vpraša o oceni situacije  in pričakuje odgovor od 1 do 5. Razumem, da novinarka STA zastavi vprašanje, ki traja skoraj pol minute, pa vendar ne vpraša ničesar konkretnega.

Ali je res tako težko zastaviti vprašanja:

  • gredo šolarji v torek v šolo?
  • kdaj se ukine policijska ura?
  • kdaj se ukine prepoved prehajanja statističnih regij?
  • kdaj bodo državljani lahko zopet kupili “spodnje gate” v fizičnih trgovinah?
  • zakaj na mejah ni obvezno testiranje za vse, ki niso zgolj v tranzitu?

Če potrebujejo novinarji še dodatno zalogo vprašanj sem seveda na voljo. Kajti z neumnimi vprašanji ne pomagate državljanom, ki pričakujemo informacije in ne zgolj brezveznih in nekoristnih informacij!

Včerajšnja nedeljska novinarska konferenca je bila namenjena zgolj “jebanju naroda v glavo”. Upam, da je to vsem jasno. Vsak normalen voditelj bi počakal do ponedeljka in potem si vzel čas za govoričenje, ampak ne Janez. Janez si želi pozornosti državljanom v nedeljo ob 17. uri.

Freedom