Vožnja po avtocesti v napačno smer

Sobota. Ura okoli 19:45. Zunaj je tema. Iz Italije se po avtocesti peljem mimo mejnega prehoda Vrtojba v smeri proti cestninski postaji Bazara. Dars zopet popravlja ta odsek ceste. Promet poteka tekoče, ker je na cestah malo vozil. Vozim in pogledam v ogledalo …

Malce čudno se mi zdi, da vidim luči vozila na moji levi strani – za “predelno zaveso”, ki na avtocesti ščiti voznike, da jih luči nasproti vozečih voznikov ne motijo preveč.

Prva misel je, da sem utrujen in da vozilo vozi za menoj, ampak zgolj jaz v ogledalu vidim, da je vozilo na drugi strani cestišča. Pa vendar nisem utrujen in vozilo ni vozilo za menoj. Par sto metrov za menoj je namreč vozilo drugo vozilo in njegove luči so svetile povsem drugače. In ta voznik je “ablendal” vozniku, ki je vozil “ob njemu” na nasprotni strani avtoceste.

Upočasnim. Ko daleč pred seboj zagledam vozila, ki vozijo v nasprotno smer, začnem “ablendati”. Tudi vozilo, ki vozi za menoj stori enako. Upam, da se vidi to početje skozi “predelno zaveso” in da ne pride do prometne nesreče zaradi voznika, ki je očitno storil napako in zapeljal na avtocesto v napačno smer.

Pojav, ki smo mu vse pogosteje priča in ki je med drugim tudi posledica zelo slabih označb na odsekih, ko Dars popravlja in ureja avtocestne odseke.

V ogledalu opazujem vozila, ki zavirajo in se očitno izogibajo nasproti vozečemu vozilu. Še vedno ablendam, ko opazim nasproti nova vozila. Enako počne tudi vozilo za menoj. Vozilo na nasprotnem pasu še vedno vozi v napačno smer, ker ga spremljam v ogledalu. Pred seboj zagledam zoženje ceste v en prometni pas in gradbišče. Razmišljam da bi ustavil, pa vendar me v delčku sekunde prešine, da s tem ne bi storil ničesar dobrega, zgolj opazoval bi vse skupaj.

Še malce bolj upočasnim in gledam v ogledalo. Opazim, da vozila na levi strani ni več za menoj! Oddahnem si in upam, da je voznik opazil, da vozi po napačni strani in da ni to dvopasovna cesta, kot je verjetno mislil. Da je varno ustavil in da ne bo več ogrožal prometa.

Tokrat se je vse izšlo dobro. Ampak lahko bi se končalo tudi drugače. Po avtocesti proti domu sem vozil zelo zelo previdno, predvsem pa s hitrostjo okoli 120 km/h, kajti utrip sem imel povišan še precej časa. In razmišljal o celotni situaciji, ki sem jo pravkar doživel.

Kaj storiti, če zapeljete v napačno smer na avtocesto?

Če ste zapeljali vi na avtocesto po napačni strani, potem ustavite vozilo na odstavnem pasu!  Nikar ne rešujte situacije z obračanjem čez vozišče, ali pa z vožnjo v “rikverc”.

Pokličite pomoč in potem bodo oni ukrepali in reševali situacijo. Nikar ne poskušajte priti do prvega izvoza, saj se lahko to konča katastrofalno. Predvsem pa se pripravite na odvzem vozniškega izpita, saj je globa za takšen prekršek po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)  določena v višini najmanj 1.200 EUR in 18 kazenskih točk.

Pa srečno!