Zakaj hudiča vozniki vozijo v napačno smer na avtocesti? In zakaj se to sploh lahko dogaja?!

Zadnje čase se spet vse pogosteje pojavlja fenomen vožnje v napačno smer na avtocesti. Opozorila na radiu o tem, da je nekdo zapeljal v napačno smer so vse pogostejša in včeraj je ob takšnem dejanju prišlo do smrtne žrtve. Vsakič, ko slišim o takšnem primeru se zamislim in se postavim v situacijo, da sem jaz voznik, proti kateremu pelje nekdo po napačni strani avtoceste?!

Ker je to dogodek, ki ga je težko pričakovati, je tudi presenečenje precej večje, ko se ti zgodi to. Zakaj se nekdo odloči za to, pa je drugo vprašanje – večina jih tega ne počne “zanalašč”, ampak spregledajo signalizacijo, ki je dokaj jasna in jasno nakazuje, da je voznik zapeljal v napačno smer na avtocesti.

Ko voznik že vozi v napačno smer po avtocesti, to ponavadi počne po svojem skrajno desnem pasu – prehitevalnem pasu, zato če po radiu slišite za to, ali pa pred seboj vidite luči, ki vozijo v vašo smer, se čim hitreje umaknite na vozni, ali pa odstavni pas in prižgite vse štiri utripalke, da opozorite še druge. Če je v bližini počivališče, potem zapeljite na izvozu dol in počakajte.

Če se vam zgodi, da ste zapeljali na avtocesto po napačni strani – vedno znova se sprašujem, kako se lahko to zgodi vozniku?!? in ste to opazili, potem se takoj ustavite na odstavnem pasu! Nikar ne rešujte situacije z obračanjem čez vozišče, ali pa z vožnjo v “rikverc”, kar pogosto vidimo na avtocestah, ko tujci pri zgrešenih odcepih po odstavnem pasu vozijo v vzvratvno smer po odstavnem pasu! Pokličite pomoč in potem bodo oni ukrepali in reševali situacijo – nikar pa ne poskušajte priti do prvega izvoza, saj se to ne bo končalo dobro!

Predvsem pa se pripravite na odvzem vozniškega izpita, saj je globa za takšen prekršek po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)  določena v višini najmanj 1.200 EUR in 18 kazenskih točk – torej se lahko poslovite tudi od vozniškega izpita.

Predvsem pa bi bil že čas, da bi DARS poskrbel za to, da ne bi prihajalo do takšnih dogodkov – ja, predvsem starejši vozniki se zmedejo, ko zapeljejo na avtocesto. Poleg tega, da je n znakov pred samim uvozom, ki verjetno marsikoga zmedejo – bi bilo smiselno pripraviti tudi zvočno signalizacijo, ki bi ob primeru napačne vožnje opozorila voznika z glasnim zvokom in tudi s tablo STOP. Ideja je dokaj preprosta in tudi cena ne bi smela biti astronomska – v bistvu, ko mečemo milijone za kilometre naših avtocest, bi lahko investirali tudi nekaj denarja v takšen sistem o katerem se sicer govori že vrsto let. Dva senzorja na razdalji par metrov bi ugotovila smer napačne vožnje in posledično bi vključila signalizacijo. Volk sit, koza cela, precej manj zastojev, ki nastanejo ob takšnih dogodkih in predvsem manj smrtnih žrtev na naših avtocestah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja