Igor Zorčič je vodja poslancev SMCja in njegova izjava, da je vstop v vlado s SDS-om odvisen od izkupička je čudovit prikaz tega kako volivce tretirajo politiki, ki so jim taisti volivci namenili svoj glas. Gre zgolj za izkupiček. In če si v stranki, ki ji kažejo projekcije zelo slabo, potem pozabiš na obljube volivcem in ti je za ohranitev lastnega stolčka volja volivcev nepomembna. Volivci “pač imamo spomin zlate ribice”.

Dogajanje na političnem parketu te dni je prav zabavno. Padajo maske in politiki so končno pokazali svoje prave obraze. Ko opazujem posameznike, ki se krčevito oklepajo svojih stolčkov, se mi po eni strani prav smilijo – v vsej svoji pomembnosti so povsem nepomembni in že naslednje volitve jih bodo odstranile s političnega parketa. Ampak gre se za njihovo preživetje. Gre se za njihove riti. In v takšnih primerih bodo storili vse, da se vsaj še dve leti obdržijo na stolčkih.

To, da so pozabili vse obljube svojim volivcem je verjetno povsem brezpredmetno. To, da so marsikateri izmed njih dokazali, da nimajo hrbtenice je verjetno njihov problem.

Tudi to, da gre v vseh demokracijah za kupčkanje lahko sprejmem, ne morem pa sprejeti tega, da nekdo, ki je svojim volivcem obljubljal, da ne bo kolaboriral s stranko SDS – o tem ne samo razmišlja, ampak dela tudi konkretne korake v tej smeri. To je žalostno.

Škoda, ker v Sloveniji volivci nismo malce bolj agilni, malce bolj glasni. Da bi ob vsem tem mešetarjenju in kupčkanju povzdignili svoj glas in tiste, ki smo jih izvolili, pozvali k držanju obljub – v končni fazi so za to dobili naše glasove. Smo pa tiho in tako vedno znova dobim občutek, da nam je vseeno in da se nihče več ne želi sploh ukvarjati z njimi.

Ja, v politiki gre za izkupiček. Gre zgolj za to kaj kdo dobi. Nekateri se zelo hitro naučijo tega modusa operandi politike, vendar obstajajo med njimi tudi takšni, ki se ne uklonijo in ki gredo po svoji poti. Škoda, ker na volitvah oddamo vedno glas za tiste, ki se najhitreje obrnejo po vetru, kajne?