Včeraj sem na tviterju videl tvit, da na nevrološki kliniki ob izhodu varnostniki preverjajo zaposlene, ker domov odnašajo maske in razkužila. Najprej sem pomislil, da gre za klasičen fake news, vendar se je kasneje izkazalo, da se to ne dogaja zgolj na eni kliniki, ampak je to sedaj praksa po zdravstvenih ustanovah. Žalostno. Zelo žalostno.

Razumem, da je strah prisoten. Razumem, da se v ljudeh prebudi samoohranitveni nagon in da vsak po svoje poskuša rešiti sebe – z nakupovanjem zalog hrane za par mesecev, za nakup zaščitnih mask (ki sicer ne pomagajo), za nakup razkužil. Vse to so znani vzorci, ki me ne presenečajo, če mediji ustvarjajo vsak dan izredne razmere in se vse skupaj vrti zgolj okoli koronavirusa.

Ne razumem pa, da obiskovalci v zdravstvenih ustanovah in zaposleni v njih kradejo maske in kradejo razkužila, ki so na voljo obiskovalcem! Ne razumem, da gre nekdo v stranišče in iz “držala” ukrade razkužilo in ga odnese domov. Ne razumem, da zaposlen v zdravstveni ustanovi pobere maske in jih nese svoji družini in znancem.

Sedaj mi je precej bolj jasno zakaj ni v zdravstvenih ustanovah dovolj zaščitne opreme – ker so jo ljudje pokradli in ker direktorji niso reagirali in jo dali takoj pod ključ. In taisti direktorji s prstom kažejo, da je za to kriv minister! V bistvu je zadeva precej preprosta – 5. člen Zakon o zdravstveni dejavnosti: Mrežo javne zdravstvene službe na primarni ravni določa in zagotavlja občina oziroma mesto.

Kakšne veze ima minister, če občina in sama ustanova ni pripravljena na kaj takšnega? Tudi to, da zdravniška zbornica skače v zrak je pokazatelj, da skušajo zgolj izkoristiti razmere za uničenje javnega zdravstva – jebela cesta, če zdravnik ne ve kako postopati v primeru takšnega virusa, potem je mogoče izbral napačni poklic. Tudi gasilcu ne dajo pisnih navodil za vsako gašenje, kajne?

Bolj kot koronavirusa me je strah ljudi, ki v takšni situaciji pokažejo svoj pravi obraz. Žalosten mora biti njihov svet in predvsem me žalosti, da smo postali drug drugemu zgolj hijene. Ljudem iz naslova lahko preprosto rečem, da so RITi!

Preventivni ukrepi za preprecevanje okuzbe s koronavirusom SARS CoV 2019
Preventivni ukrepi za preprecevanje okuzbe s koronavirusom SARS CoV 2019