covid 19 aplikacija covid 19 aplikacija

Prostovoljno obvezna aplikacija za sledenje okuženim s Covid-19 in nadzor nad karanteno / ne, hvala

Zadnje tedne je veliko govora o prostovoljni obvezni aplikaciji za sledenje okuženim s Covid-19 in ki naj bi omogočala nadzor nad karanteno. Da, prav ste prebrali – prostovoljna obvezna aplikacija. Ker jo je začel promovirati že Janez Janša, je čas, da si nalijemo čistega vina, predvsem pa da ji odločno rečemo NE! Zakaj? Ker ne zaupam tej vladi in ne zaupam takšni aplikaciji, ki sicer ne rešuje ničesar, odpira pa neskončno vprašanj glede zasebnosti.

2. val Covid-19 je tukaj. Sicer smo za Janeza krivi protestniki, ki kolesarimo, dejstvo pa je, da so za nove okužbe krive odprte meje brez nadzora in brez obvezne karantene po vračanju iz držav na rdečem seznamu. Samo včeraj je bilo izdanih preko 400 “karanten” za tiste, ki so prišli iz držav z rdečega seznama. Koliko je bilo takšnih v prejšnjih 14-dneh … Ja, o tem bi se morali pogovarjati, pa se ne. In o vnovičnih okužbah v DSOjih, ki jih vlada že v 1. valu ni uspela zaščititi.

Ker je očitno situacija resna, je začel Janez omenjati aplikacijo za sledenje okuženim. Glede na to, da je vse skupaj “skrivnostno” in glede na to, da ni nobene javne razprave o tej aplikaciji, sem na strani tistih, ki ji nasprotujejo.

Pred časom sem dobil informacijo, da naj bi MJU vzel aplikacijo, ki jo uporabljajo v Belgiji in jo predrugačili, da bi sledila našim zakonom in predpisom. Omenjalo se je tudi, da naj bi bile generirane kode, ki bi zagotavljale anonimnost. In ta aplikacija naj bi bila prostovoljno obvezna – karkoli že to pomeni. Ampak to je tudi vse, kar sem do sedaj uspel izvedeti o njej.

Da o tem, da bi bilo potrebno, da si “vsi” državljani naložimo aplikacijo, če bi želeli, da bi bila uspešna, niti ne izgubljam besed. Očitno niso pomislili, da obstajajo v Sloveniji ljudje, ki nimajo pametnega telefona, da obstajajo ljudje, ki ne bodo na svoj telefon naložili aplikacije, ki jih bo sledila – čeprav anonimno in da obstaja preprost “workaround” – naložiš si aplikacijo na telefon, ki ga pustiš doma in naokoli hodiš z drugim, če te že nekdo sili, da bi uporabljal takšno aplikacijo, ki meji na grob poseg v zasebnost posameznika. V končni fazi vsaka aplikacija prenaša podatke o telefonu, ki se jih da uparjati s podatki znotraj operaterjev.

Da o praznjenju baterije zaradi konstantno vklopljenega bluetootha ali pa GPSa niti ne pišem.

Glede na to, da sem precej pogosto v zadnjih dneh slišal “argument”, da tuje aplikacije tudi “kradejo naše” podatke in jih potem lastniki prodajajo oglaševalcem … Ja, ampak za tisto aplikacijo se odločim sam, da jo bom uporabljal. Nihče me ne prisili v to. In predvsem, nad tisto aplikacijo nima nadzora država – ne glede na to, kdo je na oblasti!

Še en pomislek, ki se mi zdi povsem na mestu. Če bi bila aplikacija povezana s tem, da bi lahko “oblast” preverjala, če je nekdo v karanteni bi bilo za začetek najprej potrebno dobiti nekoga, ki je okužen in ki je bil v bližini vseh tistih, ki imajo aplikacijo – kako preprosto bi bilo, če bi nekdo, ki je okužen s Covid-19 posodil svoj telefon nekomu, ki ni in bi le ta šel z njim v javnost. Ali v parlament. Potem bi bili vsi poslanci potencialno okuženi in bi morali v karanteno, ki bi jo preverjali preko aplikacije.

Ali še bolj “teorija zarote” situacija. “Okužen” telefon bi nekdo prinesel s seboj na proteste, ali na obalo, kjer je množica ljudi. V prvem primeru bi oblast dobila podatke o protestnikih – tega, da nas snemajo in prepoznavajo ne bom izpostavljal na tem mestu. Če bi se to zgodilo na obali, pa bi bila situacija prav tako neprijetna, saj se v teh dneh na obali gužva neskončna količina ljudi – se še spomnite časov, ko so nas “zaradi hord turistov” zaprli znotraj meja svojih občin??

No, mislim, da je jasno, da jaz nisem za takšno aplikacijo, predvsem pa ne na način, kot je prisoten sedaj v Sloveniji. Ko je nekaj prostovoljno obvezno me namreč stisne in se počasi zavem, da kljub tej oblasti še vedno imam nekaj svoboščin in pravic v Sloveniji ..

Ne, hvala za aplikacijo ..

Verjetno je že kdo opazil, da sta tako Google kot Apple pripravila “osnovno” za takšno aplikacijo in da obstaja na trgu že cel kup takšnih aplikacij – tudi odprtokodnih https://www.coronawarn.app/en/

Še eno, zanimivo razmišljanje o aplikaciji … Vredno branja …

covid 19 aplikacija
covid 19 aplikacija