janez poklukar qr kode janez poklukar qr kode

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil ni na voljo / vsi smo Janez Poklukar

Včeraj je začel veljati odlok, ki določa, da morajo organizatorji dogodkov in shodov preverjati izpolnjevanja pogoja PCT. Posledično so včeraj na novinarski konferenci predstavili aplikacijo za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil, ki pa je bila na voljo v obliko APK in ne preko Google Play Storea ali Apple App Storea. Seveda se je ob tem vsul plaz kritik na to odločitev in posledično aplikacija za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil ni več na voljo!

Niti ene stvari, ki se jo loti ta ablast ni sposobna speljati brez zapletov do konca. Tudi ta fiasko z včerajšnjo predstavitvijo aplikacije za pametne telefone, ki bo pomagala “odčitavati” QR kodo in podatke na njej sodi v to kategorijo.

Že to, da so dali uporabnikom na voljo zgolj APK, je dovolj zgovoren podatek, da so se tudi tega lotili povsem šalabajzersko in potem upajo, da jih bodo ljudje upoštevali in verjeli v to kar oni govorijo! Glede na to, da te aplikacije ni v Google Play Storeu, kjer vseeno naredijo preverjanje kode, ki bi lahko bila tudi zlonamerna, je seveda pri APKju to nekaj povsem drugega.

V APK lahko doda razvijalec marsikaj in posledično ta “marsikaj” lahko naredi veliko škodo na telefonu in tako ob aferi Pegasus še dodatno poglablja nezaupanje v trenutno ablast in njihove ideje in “aplikacije”. Očitno, kljub temu, da imamo Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, pa očitno nihče ne razume težave, da bi jo pravilno naslavljal.

Še bolj zanimivo je, da odlok že velja, vendar organizatorji dogodkov nimajo “orodja” s katerim bi preverjali izpolnjevanje PCT pogojev preko QR kode. Žalostno, ampak to je domet te ablasti, ki je povsem shizofrena in ki ne ve sploh kaj dela.

In ko sem že pri preverjanju QR kod – na spletu se najde QR koda ministra Poklukarja in jo lahko vsi uporabljamo – saj varnostnik ali pa organizator shoda nima pravice, da od nas zahteva dokument s katerim se lahko identificiramo. Posledično to pomeni, da lahko vsi uporabljamo Poklukarjevo QR kodo in se udeležujemo dogodkov in shodov. Ja, nihče ni premislil, ko so sprejemali ta odlok. In to me niti ne preseneča.

janez poklukar qr kode
janez poklukar qr kode
  1. Mene se vedno zanima, ce mi vlada v primeru da naredi aplikacijo obvezno kani kupiti pametni telefon. Sam ga namrec ne mislim.

Komentarji so zaprti.