Mineva 5 let, odkar je vlada Mira Cerarja na južni meji začela postavljati žico. Kot vlada Marjana Šarca pred njo, tudi trenutna vlada Janeza Janše politiko oteževanja prestopa meje seveda nadaljuje. Slovenija je do beguncev in migrantov izjemno represivna. Že leta spremljamo grozljiva pričevanja o pridržanjih, zaslišanjih brez zastopstva, podvrženosti verbalnemu in fizičnemu nasilju, razmerah v azilnih centrih ter ustrahovanju in izgonih na Hrvaško.

Kar dve tretjini beguncev, ki pridejo s Hrvaške, po postopku izročitve izženemo nazaj, četudi obstajajo jasni dokazi in pričevanja o mučenju. Tiste redke, ki sploh uspejo vložiti prošnjo za azil, zapremo v centre za tujce, omejimo njihovo prosto gibanje in delo, obsodimo jih na življenje v neprimernih razmerah in revščini, povrhu vsega pa jim vloge najverjetneje itak ne bomo odobrili. Žica na meji je simbolna reprezentacija te politike strahu in sovraštva.

Pravijo, da čas zaceli vse rane. A so krivice, ki jih nikoli ne bo mogoče popraviti, žrtve, ki se jih ne da potolažiti, in so – mrtvi. Ne moremo jih obuditi, moramo pa se jih spominjati in vztrajati: žica ubija, odstranimo jo!

Spletna igra Žicar postavi posameznika v vlogo begunca/-ke in ga sooči z realnostjo kot britev ostrih rezil na obmejni žici. Čeprav se sprva zdi, da je takšno travmatično izkušnjo neprimerno zapakirati v igro, številni begunci svoja prizadevanja za vstop v EU po balkanski poti enačijo z igro: skrivanje pred policijo, pridržanja in vračanje nazaj, da bi vsakič znova poskusili in prišli naprej. V naši igri je zadnja ovira med beguncem in schengensko mejo reka Kolpa, mejna reka med Slovenijo in Hrvaško, kjer je od postavitve žice pred petimi leti svoje življenje izgubilo vsaj 20 beguncev. Žica ni zmanjšala želje beguncev po boljši prihodnosti, je pa prestop meje naredila bolj nevaren.

Žica, ki stoji že 5 let, je mnoge oropala življenja in boljše prihodnosti, Slovenijo je stala najmanj 13 milijonov EUR​, povzročila je ekonomsko škodo turizmu in lokalnemu prebivalstvu, pobila številne divje živali in simbolno legitimizirala nasilje, ksenofobijo in idejo trdnjave Evrope. Namesto, da bi slovenska politika razmišljala o odstranitvi žice, v teh dneh beremo, da bodo vzdrževanje ograje na meji ​policisti predali zunanjim izvajalcem​.

Ob tem naj spomnimo tudi na ​iz več vidikov sporni​ posel nakupa in postavitve t.i. “tehnične ovire”, ki ga je dobilo par podjetij, med njimi tudi podjetje Minis (z ​lažno izjavo​, da ima poravnane vse davčne obveznosti) in podjetje Remont (trenutno v medijih zaradi ​posla z UKC Ljubljana​). Kdo bo trenutni zasebni partner, ki se bo obogatil z vzdrževanjem žice, še ni znano.