Lamborghini Aventador Huracan Urus Miura Diablo Gallardo Countach v Trstu10 Lamborghini Aventador Huracan Urus Miura Diablo Gallardo Countach v Trstu10

Znižanje davka na motorna vozila / bogati bodo lahko ceneje kupovali vozila

Vlada je te dni predstavljala znižanje davka na motorna vozila. Rešitev, ki bo v blagajno prinesla 16 milijonov, namesto 45 milijonov evrov, je res prava poteza za ta čas. Predvsem pa je to znižanje davka na motorna vozila čudovita nagrada za bogatejše, kajti pri dražjih vozilih se bo to znižanje dobro poznalo. Pri cenejših pač ne. Torej je vlada omogočila, da si bodo bogati bodo lahko ceneje kupovali vozila.

Osnova za novi davek bodo po novem – vrsta goriva, izpust C02 in tudi moč motorja, vendar precej manj kot je bilo to do sedaj. Električna vozila ne bodo obdavčena, prav tako ne bodo obdavčeni starodobniki, intervencijska vozila in vozila za invalide. Da tega, da za vozila s prostornino nad 2,5 litra odpade dodatna obremenitev niti ne omenjam.

Sicer je Šircelj, minister za finance, povedal, da sedaj davek na motorna vozila v povprećju znaša 460 evrov, po novem pa bo znašal 160 evrov. Na tem mestu se mi zastavlja preprosto vprašanje – za katera vozila to velja?

Luknjo v blagajni zaradi znižanja davka bodo “krpali” zaradi večje prodaje vozil – verjetno ti ljudje ne živijo v istem svetu kot živimo mi, ko je vsak dan več brezposelnih, ko vse več podjetij propada, medtem pa vlada niža davke na motorna vozila … In ko podatki kažejo, da se je prodaja vozil v času Covid-19 precej poslabšala.

Sami si lahko preračunate “prihranek” s pomočjo spletnih kalkulatorjev in vam bo povsem jasno za kaj gre v tem primeru … In kdo bo imel korist …

 

Lamborghini Aventador Huracan Urus Miura Diablo Gallardo Countach v Trstu10
Lamborghini Aventador Huracan Urus Miura Diablo Gallardo Countach v Trstu10