twitter donald trump twitter donald trump

Twitter ukinil račun Donalda Trumpa / Apple in Google odstranila Parler iz svoje trgovine

Pozno, ampak boljše kot nikoli, bi lahko komentiral novico, da je Twitter ukinil račun Donalda Trumpa. Apple in Google pa sta iz svoje “trgovine” odstranila aplikacijo Parler, ki je postala novo zatočišče desnice in njihove “pravice do svobode govora”, ko so jih zaradi kršenja TOSa odstranili iz Twitterja in ostalih spletnih platform. Škoda, ker tega niso internetni velikani storili že veliko prej, saj so v veliki meri s svojimi platformami pripomogli k širjenju desne ideologije in pozivanju k nasilju, ki smo mu vsak dan priča. Bo Twitter kaj podobnega storil tudi za Slovenijo? Se ljudjem na Trstenjakovi tresejo hlače?

V zadnjih letih je dostop do spletnih platform, kjer lahko vsak napiše svoje mnenje in se pretvarja, da gre za svobodo govora, omogočil skokovit porast teorij zarot, sovražnega govora, pozivanja k nasilju in obračunavanju z vsemi, ki mislijo drugače. Če so bila nekoč družbena omrežja zabavna, predvsem pa namenjena zabavi, so se v zadnjih letih spremenila v bojišča.

Vendar se je to zgodilo po tem, ko je desnica odkrila ta omrežja in na njih vzpostavila svoje centre moči. To so ponavadi predsedniki držav, ali pa izpostavljeni ljudje, ki s pomočjo družbenih omrežij širijo svoje ideje v javnosti in upajo, da jih bo javnost “zagrabila”.

Sam sem o tem pisal že večkrat. Že lanskega januarja sem se spraševal, če bi moral Twitter odstraniti račun Donalda Trumpa. Odgovor je bil seveda DA. Že takrat bi bilo prepozno, ampak v teh dneh, ko Donald Trump podpihuje nasilje, je bil to skrajni čas!

Donald Trump je s svojim obnašanjem na Twitterju, predvsem pa z grožnjami, ki jih je dnevno sproduciral dokazal, da družbena omrežja niso primerna za vse. Ja, točno to sem zapisal kar mislim. Glede na to, da sem že dolgo časa uporabnik družbenih omrežij, mi je bila tudi povsem jasna evolucija tega fenomena, ki smo se ga na začetku vsi veselili in smo vanj polagali precej upov.

Nekateri so verjeli, da bodo družbena omrežja spremenila naš svet na boljše! Da bodo ljudje na družbenih omrežjih zapisali to, kar sicer nimajo možnost povedati v realnem svetu. Da bodo ljudje končno dobili svoj prostor, da širijo svoje ideje …

Vse to se je zgodilo, ampak na žalost je šlo precej v napačno smer. Težko je namreč kontrolirati družbena omrežja, še posebej, če za tem ni finančnega interesa in je lažje vse skupaj prepustiti “hordam”, ki širijo svojo propagando, predvsem pa trolajo cele dneve, ker so za to plačani.

Tudi v Sloveniji imamo takšen primer, čeprav je v primerjavi s Trumpov minoren. Pa vendar je tudi to dovolj velik problem, da njegovi “verniki” grozijo z nasiljem, grozijo s poboji vsakomur, ki misli drugače. Retorika je enaka tisti v ZDA, saj od tam vlečejo ideje.

Mogoče so po desetih in več letih družbena omrežja končno ugotovila, da je svoboda govora zelo izmuzljiv pojem in da ta svoboda ni vsemogoča, kot so to predstavljajo na desnem polu. Ker oni imajo pravico pozivati k nasilju, oni imajo pravico pozivati k pobojem – ker jim to zagotavlja svoboda govora. In taisti ljudje so skakali v zrak, ko se je na protestih pojavil napis “Smrt Janšizmu”. Ja, shizofrena država smo. In imamo pravila za vaše in naše. No, za nekatere ni pravil, saj imajo svobodo govora na katero se tako radi sklicujejo in če jim je ne boste pustili, vas bodo pobili, ali pa poskušali diskreditirati.

Ker sem bil tudi sam pogosto na tnalu desnice, bi z veseljem rad videl kaj se zgodi, ko bi tviter začel ukinjati račune tudi v Sloveniji. Kam bi se potem selila njihova komunikacija, predvsem pa kakšen vik in krik bi zagnali – ker se ne zavedajo, da gre z privatna podjetja, ki lahko na svojih platformah določajo kaj se lahko objavlja in kaj ne. Ampak tega ti ljudje ne razumejo …

Tole, kar je povedala Kamala Harris, podpredsednica ZDA, je vredno ogleda.

Ampak Donald Trump se ne da, očitno je poskusil tvitati tudi z drugih računov, ampak jih twitter uspešno briše! Ja, očitno je prišel čas za čiščenje in upam, da se ne bo tviter ustavil zgolj pri Trumpu ..

twitter donald trump
twitter donald trump
  1. Had, a bi se dalo odstranih meta refresh ali ga vsaj podaljšati iz 4 minut na kaj več? ;)
    Dostikrat odprem zapise v ločenih tabih za kasnejše branje in je nerodno da se ves čas osvežujejo.

Komentarji so zaprti.