Včeraj je na novinarski konferenci Marija Magajna zatrdila, da z javnim razpisom nabavljeni hitri antigenski testi ustrezajo zahtevam glede občutljivosti kot specifičnosti. Njena izjava je bila polna mašil in precej tresenja glasu je bilo razbrati. Danes so prišle na dan informacije, da je verifikacija, ki jo je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje pokazala 81-odstotno zanesljivost, merilo na javnem razpisu pa je bilo 90 odstotkov. In takšni antigenski testi, ki so jih pripeljali v Sloveniji kripto nateguni so za državo seveda ok!

Ko je Jelko Kacin na novinarski konferenci pred časom razlagal o teh hitrih antigenskih testih je bil njegov govor precej podoben govoru Marije Magajne. Poln mašil in polglasnikov. Ampak suma sumarum – za državljane Slovenije so takšni testi OK, kajne?

Danes zjutraj je portal Necenzurirano objavil zanimive podatke o teh testih, ki so zapisano v zapisniku:

  • dosegajo le 81-odstotno občutljivost oziroma verjetnost, da bodo pozitivni pri osebah, ki so resnično bolne
  • pri osebah brez simptomov so testi le 44-odstotno zanesljivi, pri osebah, ki so na začetku bolezni in še niso razvile simptomov, pa 52-odstotno
  • problem torej niso le lažno pozitivni hitri testi, ampak tudi lažno negativni testi

Iz teh podatkov bi morali biti vsakomur jasno, da ti testi niso primerni za množično testiranje, še posebej za to, ker je vlada začela prištevati rezultate teh hitrih antigenskih testov k PCR testom in tako smo dobili povsem nerelavantne podatke, ki so odličen poligon za manipulacijo in za dodatne ukrepe in odloke, ki jih na podlagi tega sprejema vlada.

Suma sumarum. Testi niso po speficikaciji, ki je bila zahtevana na javnem razpisu. Torej bodo sedaj zavrnili te teste in kripto nateguni bodo državi morali vrniti denar!

Občutljivost pomeni, da je test pri okuženem pozitiven in ne lažno negativen. Specifičnost pomeni, da je test pri neokuženem negativen in ne lažno pozitiven. Občutljivost po mednarodnih kriterijih (WHO, ECDC in EK) je 80 %, specifičnost pa 97 %. Slovenska strokovna prioročila in zahteve zadevnega razpisa so bile višje: občutljivost 90 % in specifičnost 97 %. Navedbe proizvajalca še višje: občutljivost 95,9 % in specifičnost 99,9 %. Verifikacija je pokazala občutljivost 81,18 % in specifičnost 93,06 % pri simptomatskih preiskovancih, pri asimptomatskih (te je po mojem mnenju še pomembneje identificirati) pa občutljivost 44,44 % in specifičnost 100 %, vendar še ni še končnih rezultatov…