Deja vu. Obalno-kraška regija je zopet rdeča (na meji črne faze) in v soboto zapirajo dejavnosti – seveda so to po mnenju prebivalcev te regije za vse krivi Ljubljančani, ki so se po več kot štirih mesecih odločili, da gredo na izlet na morje. Hojs pa opozarja, da ne planirajte izletov na morje, saj bo začela veljati omejitev gibanja v tej regiji.

Vam je sedaj jasno zakaj deja vu? Spomladi so mediji poročali o navalu obiskovalcev iz cele Slovenije na obalo. Kljub temu, da je bilo dokazano, da to ne drži in da je bila obala prazna, smo dobili “lockdown” in prepoved prehajanja občinskih meja. Takrat se je vsa ta kalvarija, ki traja že skoraj leto dni tudi začela. In seveda so bili takrat za domačine za vse krivi Ljubljančani, ki so prišli na obalo.

Seveda to takrat ni držalo, kot tudi sedaj ne drži, da so vsega krivi Ljubljančani, saj bodo posledice obiska večjega števila obiskovalcev prišle na dan šele v naslednjem tednu in ne že prejšnji teden. Ampak za ljudi, ki komentirajo to na televiziji je to nepomembno. Vedno pač mora biti nekdo kriv in vedno morajo ljudje na nekoga pokazati s prstom.

Kljub temu, da ljudje ne nosijo več mask – ker niso obvezne, kajne vlada in se številke slabšajo, vlada ne odregira in očitno ji je ta situacija, da bo več okuženih celo všeč. Še posebej v spregi s testi kripto nategunov, ki delujejo po principu “rnd” funkcije.

Kaj nas torej čaka v naslednjih tednih? Kljub temu, da naj bi se gostinski lokali odprli 1. marca imam vse bolj občutek, da temu ne bo tako. Da bo naslednji teden epidemiološka slika tako slaba, da bodo lahko spremenili to idejo in nas bodo še naprej kaznovali za lastno nesposobnost in povsem shizofreno komunikacijo, ki smo jo deležni že skoraj leti dni. Ko niti ministri ne vedo kaj prinaša kakšen odlok, kamoli službe, ki so temu namenjene. Že to, da Hojs in Počivalšek ne razumeta kaj pomeni javni prostor je dovolj povedno in hkrati strašljivo v tej situaciji.

Resno me zanima, če bo Hojs prepovedal prečkanje meje z obalno-kraško regijo in tako onemogočil marsikomu, da bi dan preživel ob obali. In ja, očitno smo se tudi tega že navadili, kajne? Kot policijske ure …

Covid19 obala