Včasih se vprašam, ali so vse slovnične napake, ki jih stranka SdS in njeni politiki sproducirajo v tvitih ali facebook objavah, posledica taktike ali pa so zgolj dokaz njihove pismenosti. Jaz se vsekakor nagibam k slednjemu. In tudi včeraj je bilo tako. Za stranko SdS beseda dualizem pomeni dvojino (kar seveda ne drži), prav tako pa je za stranko SdS dvojina v bistvu dvojnina.

Razumem. Napake se dogajajo. Tudi meni. Ampak, ko pišem o jeziku in pametujem o njegovem izvoru (tega sicer jaz ne počnem, počne pa stranka SdS), bi bil pa še posebej pazljiv. Ampak očitno jim je škoda denarja za lektorja.

No, pa saj je pomembno zgolj to, da jih njihova volilna baza razume. Nič hudega, če oseba, ki objavlja ne pozna pomena besede dualnost, ki seveda ne pomeni dvojine, kot si predstavljajo v stranko SdS, prav tako nisem v SSKJju našel besede dvojnina.

Mogoča pa bi jim v tretje celo uspelo! Da vejic sploh ne omenjam.

Še nasvet za stranko SdS. Zakaj niste raje razvili teze, da je slovenski jezik bil osnova za praslovanščino? A ne bi bilo to lepše? Sicer še vedno ne razumem kakšen dualizem je ohranil slovenski jezik, ampak domoljupcem je vse jasno!

dualnost dvojnina 3

dualnost dvojnina 2

dualnost dvojnina 1

dualnost dvojnina 1

5 Responses to Dualizem, dvojnina / ko beseda dvojina povzroča težave stranki SdS / domoljupski jezik

  1. Anonimno pravi:

    Bile so že nekajkrat raziskave o izobraženosti volivcev. SDS volilici imajo v povprečju dva razreda manj. Pač, niso najhitrejši (razen pri lopovščinah)

  2. Tomaz Z. pravi:

    Uporaba besede “dualizem” je sicer problematicna, vendar je pa dejstvo, da je slovenscina eden od redkih jezikov v Evropi z dvojino. Vecina indo-evropskih jezikov je kasneje dvojino izgubila. V semitskih jezikih je tega nekaj vec. Pa najde se tudi v nekaterih afriskih jezikih. :)

  3. YNWA pravi:

    Pojbič in druščina pač …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.