Včeraj je bil Jelko Kacin po dolgem času spet pred kamerami v “svoji vlogi”, ki jo očitno mora izpolnjevati. Njegova komunikacija je bila kot pričakovano zavajajoča. Verjetno je to del dogovora, ki ga navadni državljani ne moremo razumeti. Ker tudi cepljenje ne gre po planu, se je Jelko Kacin dotaknil nekaterih tem, ki mu očitno niso niti najmanj jasne in poznane.

Ravno včeraj je namreč CDC objavil, da se lahko ljudje, ki so bili dvakrat cepljeni med seboj družijo brez mask (vir), vendar je Jelko Kacin raje citiral Faucija, ki napoveduje, da bi ljudje morali hoditi naokoli z maskami vse do leta 2022.

  • You can gather indoors with fully vaccinated people without wearing a mask.
  • You can gather indoors with unvaccinated people from one other household (for example, visiting with relatives who all live together) without masks, unless any of those people or anyone they live with has an increased risk for severe illness from COVID-19.

Mogoče pa bi bilo smiselno, če bi se Kacin ukvarjal s stvarmi, ki so mu poznane in ne bi delal zaključkov o stvareh, ki mu niso niti najmanj poznane. Glede na to, da je dobil vlogo nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper Covid-19, bi bila skrb za cepljenje lahko njegova edina skrb.

Glede na to, da cepljenje v Sloveniji ne poteka po nobenih načrtih (niti nimamo strategije cepljenja), je seveda jasno, da se Kacin raje ukvarja z vsem drugim kot pa s svojim poslanstvom. Če se je ta ablast še pred časom hvalila, da smo prvi na svetu po številu cepljenih prebivalcev na 100.000 prebivalcev, pa so sedaj številke precej bolj žalostne – nekje okoli 25 mesta na svetu smo z desetimi cepljenimi na 100 prebivalcev.

Z drugimi besedami – tudi cepljenje jim ne gre od rok. Poleg tega, da ostajajo cepiva (ja, prav ste prebrali), tudi precepljenost ni visoka …

Precepljenost starejših od 90 let znaša s prvim odmerkom 43 odstotkov. Cepljenih je tudi 49,8 odstotka starejših med 85 do 89 let, 53,3 odstotka starejših med 80 in 84 let in 30,4 odstotka starejših med 75 in 79 let. V tej kategoriji starejših se sedaj cepljenje izvaja intenzivno.

Jelko Kacin spet grozi Hrvaska se bo hitro znasla na rdecih listah kaj pa novo solsko leto
Jelko Kacin