cafe florian benetke 4 cafe florian benetke 4

Caffè Florian, Benetke / kava s smetano 13,50 evra in Coca Cola 12 evrov + 5 evrov za glasbo na osebo

Caffè Florian, ki stoji na Markovem trgu v Benetkah je najstarejši “Café” na svetu. Vsaj tako imajo napisano na spletni strani. Prav tako pa je Florian eden izmed tistih lokalov, ki ga ne obiščeš prav pogosto, ker so cene primerne njihovemu renomeju. Kljub temu, da ga marsikdo smatra za “tourist trap”, pa temu ni povsem tako.

Korenine lokala segajo v leto 1720, ko je bil odprt in notranjost lokala je definitivno vredna ogleda – seveda samo z izpolnjenimi PCT pogoji.

Kaj naredi Caffè Florian tako poseben? Zgodba. Glasba. Srebrni pladnji. Prijazno osebje. In visoke cene.

Coca Cola, ki stane pri njih 12 evrov je takšna kot so vse Coca Cole v Italiji. Tudi kava se ne razlikuje veliko od ostalih kav, ki jih lahko dobiš za par evrov. Ampak pri njih stane espresso 6,50 evra, kava s smetano pa 13,50 evra. Vendar je k temu znesku potrebno dodati še plačilo za glasbo, ki je 5 evrov na osebo.

Postrežba je vrhunska in natakarji, čeprav Italijani, govorijo angleški jezik. Srebrni pladnji in na njem veliko drobnarij prikažejo kako bi morale biti stvari postrežene v lokalih. Ker pa drugje nimajo takšnih cen, tudi postrežba ni na tem nivoju. Redko namreč v lokalu dobiš kavo postreženo v lastnih kavnih skodelicah in je kava pripravljena iz lastne kave. Tudi njihove sladice – predvsem tiramisu, so odlične. Na žalost nimajo veganskega tiramisuja, da bi ga lahko preizkusil.

Zanimivo je opazovati ljudi, ki sedijo na sicer “plastičnih” stolih, kar jim verjetno ni ravno v ponos, ampak glede na nepredvidljivost plime v Benetkah se mi zdi to boljša rešitev kot pa, da bi vedno znova morali menjati stole. Ljudje v Florianu sedijo tudi po par ur in pijejo eno kavo. Kar je zame povsem nemogoča misija. Ampak jih razumem. Če plačaš 15 evrov za kavo, potem si vzameš čas in uživaš v vsaki njeni kapljici in razgledu na Marko trg iz prve vrste.

Benetke so precej prazne v teh dneh. Kar me ne preseneča, ker ni veliko turistov v Italiji. Posledično so povsod Italijani in zato ni bilo potrebno čakati na mizo v Florianu kot je sicer navada.

Naravni sok iz pomaranče je sicer stal 12,50 evra + 5 evrov za glasbo, ampak je bilo enkrat v življenju vredno plačati toliko. S tem je Florian skoraj postal najdražji lokal, kjer sem pil Coca Colo. Cafe de Paris Monte Carlo, ki prav tako slovi po visokah cenah je cenejši. Coca Cola pri njih je 9 evrov in brez dodatka za glasbo!

Ampak je vredno enkrat v življenju storiti nekaj takšnega. V končni fazi živimo samo enkrat in vedno nam bo žal za vse neumnosti, ki jih nismo storili.

  1. Skoraj 20 eur je zame hrana za 2 tedna. :)) Ampak ti, ce imas, si pa le privosci! :)

    1. tudi jaz se z 20 evri prehranjujem dolgo casa – se posebej, ce sam kuham … ampak vsake toliko casa pa pase kaksna “neumnost” …

Komentarji so zaprti.